Pátek, 29. března 2024

Nájemníci žalují pražský magistrát kvůli hluku z magistrály

Nájemníci žalují pražský magistrát kvůli hluku z magistrály

Nadměrný hluk z magistrály v ulici 5. května vede nájemníky z okolí k podání první občansky právní žaloby na magistrát, který je vlastníkem komunikace.

 

Občanské sdružení Občané postižení Severojižní magistrálou podalo dnes u Obvodního soudu pro Prahu 1 žalobu na pražský magistrát. Vadí jim nadměrný hluk, který provoz na magistrále v ulici 5. května způsobuje. Obyvatelé v okolí magistrály se domnívají, že magistrát proti hluku dlouhodobě nic nedělá, a porušuje tak jejich právo na bydlení a zdraví. Společenství vlastníků a bytová družstva, která zastupují majitele téměř 1000 bytových jednotek, se proto rozhodla pro historicky první civilně právní žalobu na magistrát jako vlastníka pozemní komunikace.


Občanské sdružení usilovalo o nápravu situace několik let cestou správních řízení, jejich snaha ale výrazné řešení nepřinesla, proto se rozhodlo podat žalobu. Advokát František Korbel, který žalobu vypracoval, si myslí, že má velkou šanci uspět.


"Vše svědčí v náš prospěch. Znalecké posudky vypovídají o naprostém překročení přípustných norem hluku ve dne i v noci. Ve dne tam bylo většinou naměřeno přes 70 decibelů, přitom maximální limit je 60 decibelů," řekl dnes novinářům. Sdružení si hlukové studie nechalo vypracovat v letech 2002 a 2005. Nejvyšší hodnoty hluku dosáhly 85 decibelů.


"Už 13 let s nimi vedeme boj, který není účinný, proto jsme se odhodlali k tomuto kroku," prohlásila těsně před podáním žaloby předsedkyně sdružení Alžběta Rejchrtová. Chce, aby magistrát upustil od výstavby nájezdové a sjezdové rampy v Michelské a Bítovské ulici, která podle ní situaci ještě zhorší. Hluk by měly snížit tunel, nebo bezplatná výměna oken v postižených domech za okna, která izolují zvuky. Sdružení také požaduje omezení rychlosti a provozu na magistrále, je pro zavedení mýtného na Nuselském mostě. Pomoci by mohlo také vymezení jednoho jízdního pruhu pro auta se dvěma a více cestujícími.


Prostředí v okolí magistrály se podle místních obyvatel v posledních letech zhoršilo hlavně kvůli výstavbě v okolí silnice. Mrakodrapy na Pankráci a administrativní centra přitahují další provoz. Některé objekty budou mít až několik tisíc parkovacích míst.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů