Pátek, 19. dubna 2024

Hluk u letišť skončí, přijdou tiché letouny

Hluk u letišť skončí, přijdou tiché letouny

CAMBRIDGE – Už někdy kolem roku 2030 prý může létat supertiché proudové letadlo, na jehož vývoji už tři roky pracují konstruktéři Massachusettského technologického institutu a Cambridžské univerzity. Lidé u letišť si oddychnou.

Letadlo by mělo při přistání být v okolí letiště slyšet jen jako myčka nádobí. Tvrdí to konstruktéři stroje s kapacitu 215 pasažérů.

„Hluk je jednou z hlavních překážek pro rozšiřování letišť,“ uvedl profesor z MIT Edward Greitzer. Vědci obou univerzit navrhli pro omezení hluku změněný tvar letadla. Jejich Silent Jet, jak je prototyp označován, je létajícím křídlem, připomínajícím současná nepozorovatelná vojenská letadla.

Tři motory umístili do horní části. Nasávají vzduch nad křídlem, takže hluk kompresoru směřuje nad letoun. Nemá ani běžné svislé ocasní kormidlo. Místo toho je pár kormidel na špičkách křídla.

Na křídlech nejsou vztlakové klapky. Ty u běžných letounů rámusí při vzletu a hlavně při přistání. Celý tvar navrženého letadla umožňuje startovat a přistávat při nižších rychlostech, než je nyní obvyklé. To šetří nejen uši pozorovatelů, ale také palivo.

Stroj má rozpětí 68 metrů a délku 44 metrů, a tak je srovnatelný se současným Boeingem 767. Spotřebuje však o třetinu méně paliva. Snížit hlučnost se pokoušely i velké společnosti na výrobu letadel jako Boeing či Airbus. Zaměřily se ale jen na zlepšování současných technologií.

„Teď přišel čas na změnu,“ řekla profesorka Anna Dowlingová z britské části vědeckého týmu.

Zdroj: http://www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů