Sobota, 20. dubna 2024

Stát chce zprovoznit D11, kolaudace může být kvůli hluku ohrožena

Stát chce zprovoznit D11, kolaudace může být kvůli hluku ohrožena
Stát chce uvést do provozu dálniční úsek D11 od Poděbrad k Hradci Králové od 19. prosince. Kolaudace však může být kvůli hluku na provizorním sjezdu u Libišan na Pardubicku ohrožena. Vypracování hlukové studie je už opožděno asi o čtvrt roku, řekl ředitel Krajské hygienické stanice Pardubického kraje Antonín Vykydal. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) věří, že se vše stihne.

"Pokud to nebude vyjasněno, tak my k tomu nedáme kladné stanovisko," uvedl Vykydal. ŘSD však věří, že hygienici, jejichž rozhodnutí je závazné, budou se zprovozněním D11 souhlasit. "Tím, že odvedeme nákladní dopravu, která je na staveništi, tak ty podmínky zlepšíme proti současnému stavu," tvrdí generální ředitel ŘSD Petr Laušman. Provoz lze podle něj pustit za stanovení podmínek, které budou následně splněny.

Hluková studie bude hotova možná do pátku, zatím je naměřena pouze současná situace, poznamenal ředitel Zdravotního ústavu v Pardubicích Tomáš Helmut. Zmíněná dokumentace podchytí situaci při vpuštění všech vozidel nebo s omezením nákladní dopravy. V případě, že budou naměřená čísla vyšší, než připouští normy, budou se muset udělat další protihluková opatření. Konečné rozhodnutí o zprovoznění dálnice vydá ministerstvo dopravy.

Dálničního spojení s hlavním městem se koncem roku dočkají podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Královéhradecký a Pardubický kraj. "Dokončí se nových 42 kilometrů plnohodnotné dálnice, celkové náklady na výstavbu nového úseku D11 dosáhly 15 miliard korun," uvedl mluvčí ŘSD Jan Hoření.

K 21. prosinci bude rovněž dokončeno více než 23 kilometrů dálnice D8 z Ústí nad Labem na německou hranici u Petrovic, kde se na ni bude napojovat německá dálnice A17.

Financninoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů