Pátek, 29. března 2024

Děti Země pomohou lidem při obraně před hlukem

Děti Země pomohou lidem při obraně před hlukem

Někteří Plzeňané již nehodlají dále snášet nadměrný hluk z aut a za pomoci Dětí Země zvažují právní kroky

 

V desítkách plzeňských ulic jsou trvale překročeny maximální povolené limity pro hluk. Hlavní příčinou tohoto problému je přemíra automobilové dopravy. Některým Plzeňanům žijícím v oblastech trpících nadměrným hlukem již došla trpělivost a chystají se bránit právními kroky.

 

Na všechny plzeňské ulice a silnice, které trpí hlukem překračujícím limity, povoluje hygienická stanice jakoby automaticky výjimky. Ve skutečnosti ale obyvatelé trpí dlouhá léta nadměrným hlukem, aniž by se situace jakkoliv zlepšovala,” vysvětluje problém Martin Hyťha z plzeňské pobočky Dětí Země.

 

Děti Země za odborné spolupráce Ekologického právního servisu nabízejí občanům postiženým nadlimitním hlukem pomoc. “Když vlastník komunikace problém odmítá řešit, je možné podat žalobu a v ní požádat soud, aby nařídil dodržování limitů pro hluk,” nastiňuje možný postup Hyťha. “S vlastníky domů nebo bytů postižených nadměrným hlukem, kteří se nám ozvou, problém zkonzultujeme a případně jim pomůžeme s dalšími nezbytnými kroky.

 

Dlouhodobé vystavení nadměrnému hluku negativně působí na nervový systém člověka, urychluje vznik civilizačních chorob, napomáhá psychickým poruchám, prohlubuje únavu a má řadu dalších neblahých účinků na lidské zdraví.

 

Přijatelná úroveň hlučnosti je jednou ze základních podmínek kvalitního životního prostředí města. K takovému stavu má Plzeň, stále trpící přemírou automobilové dopravy, velmi daleko,” uzavírá Hyťha. Z dlouhodobého výzkumu Státního zdravotního ústavu vychází Plzeň jako jedno z nejhlučnějších měst v ČR.

 

Kontakty:

Martin Hyťha, Děti Země: 377 240 772, 606 104 784

 

Shrnutí zdravotních účinků hluku na stránkách Státního zdravotního ústavu:

www.szu.cz

 

Některé plzeňské ulice, v nichž jsou trvale překračovány nejvyšší povolené limity hluku:

17. listopadu, Borská, Částkova, Červenohrádecká, Dobřanská, Domažlická, Doudlevecká, Gerská, Hrádecká, K Dráze, K Fořtovně, K Hrádku, Kalikova, Kaplířova, Karlovarská, Klatovská, Letkovská, Lindauerova, Lobezská, Malostranská, most Nad Nádražím, Mostní, Na Hradčanech, Na Lipce, Na Roudné, Plaská, Prvomájová, Rokycanská, Samaritská, Sukova, Sušická, U Prazdroje, Uhelná, Ve Višňovce, Vesnická, Vrbová, Zámecká, Zborovská, Žatecká, Železniční

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů