Pátek, 19. dubna 2024

Lázeňští hosté budou muset trpět hluk

Lázeňští hosté budou muset trpět hluk
Ministerstvo vnitra doporučilo krajskému městu, aby zrušilo svou vyhlášku omezující těžkou stavební činnost

Na hluk sbíječek a další stavební techniky se budou muset zřejmě připravit pro letošní sezónu lázeňští hosté, kteří se chystají do Karlových Varů.
Ministerstvo vnitra totiž městu doporučilo, aby zrušilo svoji vyhlášku proti hluku, která omezuje firmám provádět v centru lázní těžké stavební činnosti o víkendech, svátcích a především v době pitných kúr. „Bohužel Ústavní soud zrušil platnost takové protihlukové vyhlášky městu Chomutovu, a tak ministerstvo vnitra zaslalo v pondělí dopis s doporučením ke zrušení této vyhlášky i nám,“ vysvětlil první náměstek karlovarské primátorky Tomáš Hybner (ČSSD), podle kterého bude vedení krajského města nyní vyhlášku na ochranu proti hluku revidovat, aby byla v souladu se zákonem.
„Z rozhodnutí Ústavního soudu nyní vyplývá, že kdyby se s námi nějaká firma soudila kvůli pokutě za nadměrný hluk, tak by vyhrála,“ dodal Hybner, podle kterého zákon omezuje hlučnost pouze podle hygienických norem, které jsou pro lázeňská města nedostačující. „Zrušení vyhlášky se může týkat řady staveb, například podzemních garáží u hotelu Imperial, výstavby nového lázeňského domu v Moravské ulici nebo Rýnského Dvora na Divadelním náměstí. U zakázek města se budeme snažit s dodavatelskými firmami dohodnout, aby naši vyhlášku nadále respektovali,“ konstatoval náměstek.
Provozovatelé hotelů a lázeňských domů nejsou z verdiktu Ústavního soudu nadšeni. „Taková vyhláška do lázeňského města rozhodně patří,“ uvedl generální ředitel a. s. Imperial Jiří Milský.
„Na francouzské riviéře je stavební činnost zcela zakázána od začátku května do konce září,“ dodal s tím, že se setkal s případy, kdy lázeňští hosté požadovali kvůli hluku z ulice slevy za ubytování.
„Není to dobrý krok,“ kritizovala ředitelka Grandhotelu Pupp Andrea Ferklová-Pfefferová. „Stavební firmy by neměly rušit lázeňské hosty,“ dodala. „Všichni víme, že střed Karlových Varů vypadá už roky jako velké staveniště,“ řekl Milský.
V jiných lázeňských městech s hlukem při stavební činnosti tolik problémů nemají. „U nás takovou vyhlášku nemáme a omezujeme pouze hudební produkce diskoték a v hernách,“ uvedl starosta Františkových Lázní Ivo Mlátilík (nez.).
„Protihlukovou vyhlášku jsme tu nikdy neměli,“ uvedl tajemník Městského úřadu v Mariánských Lázních Miroslav Jašíček.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů