Středa, 24. dubna 2024

Hluk z dálnice vadí i poslancům

Hluk z dálnice vadí i poslancům

BEDŘICHOVICE - Stavba protihlukových stěn u dálnice se vleče příliš dlouho. Prohlásil to sociálnědemokratický poslanec Michal Hašek.

Vadí mu například situace v Bedřichovicích, o které už informoval Brněnský deník.

Opatření proti hluku, který obyvatele obtěžuje ve dne v noci, se tam dočkají nejdříve za pět let, po stavbě rozšíření vozovky o třetí pruh. "To je podle mě příliš pozdě. Zájmem vlády a poslanců by mělo být, aby se stěny stavěly rychleji a aby se jich lidé nemuseli nějak trapně doprošovat," prohlásil Hašek.

Ředitelství silnic a dálnic by podle něj mělo urychlit projekty na odhlučnění a vytvořit mapu míst, kde dosud chybí spolu s údaji, kdy se počítá s jejich stavbou. Na výstavbu přitom doporučuje využít i evropské dotace.

To ale pracovníci ředitelství zpochybnili. "Evropské peníze na takové věci žádné nejsou, to bychom věděli. Beru pojem evropské dotace spíš jako moderní heslo. Panu poslanci bych vysvětlil, že stavba protihlukových stěn je otázkou peněz z našeho státního rozpočtu," řekl náměstek pro výstavbu z brněnského závodu ředitelství Evžen Cigoš.

Silničáři se podle něj už řadu let řídí programem stavby protihlukových stěn, který ošetřuje postupně podle závažnosti a dostupných peněz jedno místo pod druhém. "Vyřešili jsme tak nejkřiklavější případy typu Holubic nebo Troubeska. Na další místa u Brna se dostane podle toho, jestli budou zasažena nad hygienický limit hluku," dodal Cigoš.

Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů