Čtvrtek, 28. března 2024

Nový trend: žalovat magistrát za hluk

Nový trend: žalovat magistrát za hluk
Praha - Kvůli hluku již chtějí magistrát žalovat tisíce lidí zastoupené občanskými sdruženími. Jedna žaloba je podaná od loňského července, další dvě se v současnosti chystají. První žalobou se bude soud zabývat v dubnu.
1. žaloba: Michle

Tři tisíce lidí, kteří žijí v blízkosti Severojižní magistrály, se daly dohromady a s pomocí občanského sdružení Občané postižení Severojižní magistrálou podali první hromadnou žalobu na magistrát kvůli hluku. Lidé žijící v oblasti mezi ulicemi Vyskočilova a Michelská jsou totiž obtěžováni neustálým hlukem, který výrazně překračuje hygienické limity. "Chceme, aby magistrát splnil svou povinnost a snížil hluk ve venkovních prostorách na 60 decibelů ve dne a 50 v noci," tvrdí Alžběta Rejchrtová z občanského sdružení. Teď se tyto hodnoty pohybují okolo 73 decibelů.

2. žaloba: Libeň

Žalobu chystají i lidé z Libně. Těm se nelíbí plánovaná výstavba městského okruhu, který by měl do ulice V Holešovičkách přivést dalších až osmdesát tisíc aut denně. "Chceme, aby magistrát jako vlastník komunikace začal řešit neúnosnou dopravní situaci v ulici V Holešovičkách, aby se z ní nestala tranzitní dálnice," řekl právník Zdenek Kuneš, který žalobu pro občanské sdružení Za naši budoucnost připravuje.

3. žaloba: Břevnov

Plánovaná mimoúrovňová křižovatka Malovanka zase pobouřila obyvatele Břevnova. "Křižovatkou bude podle údajů Ústavu dopravního inženýrství projíždět 125 tisíc aut denně oproti současným 50 tisícům aut denně. Nachází se v oblasti, kde jsou již v dnešní době překračovány zákonem povolené limity hluku a znečištění ovzduší," řekl Aleš Ohrablo z občanského sdružení EKO Břevnov.
 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů