Sobota, 20. dubna 2024

Že vás hluk netrápí? Může být hůř

Že vás hluk netrápí? Může být hůř

Stále více lidí se začíná ozývat proti tomu, že musí žít v nadměrně hlučném prostředí. Ani sliby, že se městu uleví, až bude hotový silniční okruh, nemusí být pravdivé. Někde lidem naopak hrozí, že na tom budou ještě hůře. Až bude hotov městský okruh, metropoli se uleví, ubude aut a obyvatele bude méně trápit hluk z jejich motorů. Alespoň tak to slibují ve svých prohlášeních lidé z vedení města. Některé prognózy, které vypracoval Ústav dopravního inženýrství, však již tak optimistické nejsou. Podle jeho výpočtů například nyní v ulici 5. května v úseku mezi ulicemi Na Strži a Vyskočilovou projíždí denně devadesát dva tisíc vozidel. V roce 2010, tedy po otevření městského okruhu, by jich však mělo být až sto tři tisíc denně.
Právě v této oblasti také podali lidé hromadnou žalobu na magistrát kvůli hluku.
„Nechali jsme si vypracovat dvě hlukové studie. Podle nejnovější z nich dosahuje hladina hluku v této oblasti v průměru 77 decibelů ve dne a 70 v noci,“ uvedla Alžběta Rejchrtová, předsedkyně občanského sdružení Občané postižení Severojižní magistrálou. Přitom hygienický limit je zde 60 decibelů ve dne a 50 decibelů v noci. „S nárůstem dopravy se situace může pouze zhoršit,“ obává se Rejchrtová.

Okruhu se obávají také v Libni


Že městský okruh přivede do lokality více aut a tudíž hluku, toho se obávají i obyvatelé Libně. „Vyústění tunelů na Pelc-Tyrolce je bez dalšího řešení. Pouze na povrchovou komunikaci V Holešovičkách v hustě obydlené zástavbě vyjede nových osmdesát tisíc aut,“ uvedla pražská zastupitelka Petra Kolínská.

I tam se lidé chystají podat na magistrát žalobu. „Chceme, aby magistrát jako vlastník komunikace začal řešit neúnosnou dopravní situaci v ulici V Holešovičkách, aby se z ní nestala tranzitní dálnice,“ řekl právník Zdenek Kuneš, který žalobu pro občanské sdružení Za naši budoucnost připravuje.
Zhoršení situace se obávají i lidé v Břevnově, a to hlavně kvůli plánované stavbě mimoúrovňové křižovatky Malovanka. Stavba by měla podle prognóz přivést do této lokality až o sedmdesát pět tisíc vozidel navíc. I zde plánují lidé podat žalobu proti magistrátu, který se podle jejich vyjádření nesnaží situaci řešit.
Změny k lepšímu okruh nepřinese ani na Letné. Zatížení Letenského náměstí a Letné automobilovou dopravou podle Ústavu dopravního inženýrství zůstane v podstatě stejné. Výrazně se neuleví ani Nuselskému mostu. Tam dnes v průměru projede devadesát jedna tisíc aut, v roce 2010 bych jich mělo být o deset tisíc méně. Doprava by se však měla zklidnit před Národním muzeem.
Sám radní pro životní prostředí Petr Štěpánek připouští, že na stížnostech něco bude. „Nechal jsem si zpracovat analýzu. Z té jasně vyplývá, že do roku 2010 zde ještě přibude aut, a tedy i hluku,“ řekl Štěpánek. V metropoli však z nadměrného hluku nemají obavy jen lidé, kteří bydlí v okolí magistrály či budoucího městského okruhu. Stejný strach z něj mají například i obyvatelé Nebušic. Právě zde se totiž uvažuje o výstavě další přistávací a vzletové dráhy k ruzyňskému letišti.

Pomůže výměna dlažby za asfalt či protihluková okna

Podle loňské zprávy Národní hlukové observatoře Praha nyní trvale překračuje povolené limity 50 decibelů ve dne a 40 decibelů v noci. S hlukemv ulicích však bojuje většina evropských metropolí. Podle dánské firmy Brüel & Kjaer, která se zabývá měřením a výpočty hlukové zátěže, trpí kvůli hluku až pětina lidí.
Mezi nejvíc exponovaná místa patří právě zóny kolem silničních tahů. Podle hlavního pražského hygienika Vladimíra Polaneckého se však město může hluku bránit. „Třeba tím, že místo hlučných povrchů na komunikacích použije například nízkohlukový asfalt nebo nové podloží tramvajových kolejí. Nechá vyměnit dlažbu za asfalt, postaví protihlukové stěny,“ uvedl již dříve Polanecký. Město může podle něj také postiženým lidem vyměnit stará okna za protihluková. „Ta dovedou hluk ztlumit třeba i o osm decibelů,“ upřesnil Polanecký.
Také proto se jedním z klíčových hráčů stává Technická správa komunikací. „Postupně obměňujeme povrchy vozovek za ,tišší‘ materiál. Měnili jsme například kostky v Sokolovské ulici za živičný povrch,“ uvedl Tomáš Mrázek z Technické správy komunikací.

http://praha.zeleni.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů