Úterý, 19. března 2024

Polenský hluk se bude projednávat znovu

Polenský hluk se bude projednávat znovu

POLNÁ (kra) ­ Ministerstvo zdravotnictví vrátilo k dalšímu projednání na Krajskou hygienickou stanici (KHS) odvolání polenské radnice, která se ohradila proti pokutě ve výši 41 tisíc korun, již dostala za překročení povolené hranice hlučnosti na minulém ročníku Mrkvancové pouti.

 Rozhodnutí ale na radnici v Polné příliš radosti neudělalo. Starosta města Jindřich Skočdopole totiž očekával od ministerstva prozatímní výsledek rozhodnutí. Pouhé navrácení sporu zpět ke KHS podle něho nic neřeší. "Nyní musíme jen čekat," uvedl.

 "Dokument jsme obdrželi ve středu a nyní se s ním seznamuje naše právní oddělení," uvedl ředitel KHS Jan Říha. On sám se k tomu odmítl dále vyjadřovat, protože na to nemá oprávnění. "Účastníky řízení jsou město Polná a KHS, nikoliv novináři," vysvětlil.

 Říha ovšem připustil, že rozhodnutí ministerstva bude pro KHS sloužit jako poučení pro řešení dalších obdobných případů.

 Hlavní hygienik ČR Michael Vít uvedl, že námitku krátkodobosti expozice hlukem lze hodnotit pouze v rámci kritérií ohledně výše pokuty, nemůže však ovlivnit samotnou podstatu sankční odpovědnosti v případě jednoznačného prokázání, že došlo byť k ojedinělému a krátkodobému překročení zákonných limitů hluku. "Vždy představuje přinejmenším ohrožení zdraví lidí jako zákonem chráněného veřejného zájmu," odůvodnil rozhodnutí ministerstva Vít.
Zdroj:Jihlavské noviny - Vysočina
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů