Pátek, 29. března 2024

S hlukem z aut si neví rady ani soudy

S hlukem z aut si neví rady ani soudy

Nejméně milion lidí, kteří v Česku trpí hlukem z dopravy, už ví, kudy cesta nevede: zřejmě ne přes žaloby na stát, kraje a města, které jsou za hlučné silnice zodpovědné.

Soud totiž včera zamítl vůbec první žalobu, v níž lidé požadovali dodržování přísných protihlukových předpisů. Jedná se o případ magistrály v Praze a obyvatel okolních domů, kteří mají v bytech mnohem vyšší hluk, než povolují hygienici.

Jenže i když soud uznal, že lidé žijí v nebezpečném rámusu z automobilů, zároveň rozhodl: je to případ, který nemá rychlé řešení. Ze dne na den zavřít silnici, ani vést dopravu jinudy nelze. "Magistrát nemá možnost hluk v nejbližší době omezit," prohlásila soudkyně Libuše Fritzová.

Stát si hluk neumí hlídat

Verdikt je o to důležitější, že podobných míst, kde hluk přesahuje limity, ale auta nemohou jezdit jinudy, je v zemi mnoho. A často by nepomohlo ani namontování zvukotěsných oken.

Přitom podle zákona o ochraně zdraví za hlučnou silnici zodpovídá její správce, tedy stát, kraje či města. A je to právě mnohdy stát, kdo neplní vlastní protihluková nařízení.

Příklad? Průtah středočeským Kolínem je dlouhá léta nejhlučnější silnicí v kraji. Všichni ovšem vědí, že pomůže až nový obchvat. Ale ten bude hotov - při velmi optimistickém odhadu - nejdříve za čtyři roky. Podobné je to i v případě magistrály, jedné z nejdůležitějších tepen v Praze.

Změna? Možná za pár let

Vše by vyřešil až městský okruh, jenže ten nebude hotov do roku 2011. A navíc: o jeho dostavbě nerozhoduje jen Praha, ale i státní instituce. "Je skličující, když se o porušování předpisů ví, a přesto jsou obyvatelé bezmocní," potvrzuje Ivo Vaněk z Národní hlukové observatoře, která se problémem zabývá. Přitom hluk v bytech podél ulice 5. května je o 10 decibelů vyšší, než stanovují předpisy - 70 decibelů ve dne a 60 v noci. "Nechci doma slyšet jen zpívat ptáčky. Ale já v tom nemůžu v noci spát," tvrdí například Stanislav Louda.

Kauza magistrály přitom ve skutečnosti žádným sporem nebyla: i magistrát totiž uznával, že neví, jak se s hlukem rychle vypořádat.

Nezbývá než čekat

Například snížení rychlosti aut o 30 kilometrů za hodinu by hluk podle výpočtů "stlačilo" jen o 2,5 decibelu.

"Snížit hluk o 10 decibelů by znamenalo prakticky uzavření komunikace," řekl právník magistrátu František Gebaurer. Lidé tak mají jedinou možnost: vyjednávat s magistrátem o bezplatné výměně oken a čekat na městský okruh. Odhady, kolik lidí trpí v Česku hlukem, se různí. Hygienici hovoří o 15 procentech, u kterých hrozí vážné zdravotní potíže.

Jiné zdroje uvádějí až dvojnásobek. A téměř vždy je příčinou hluku doprava. Například v Praze, Brně a Ostravě je ho o desetinu víc než v jiných městech.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů