Pátek, 29. března 2024

Hledá se odpověď: ruší Znojmo nadměrný hluk?

Hledá se odpověď: ruší Znojmo nadměrný hluk?
Hlučná dopravní tepna pod okny bytu - to je nepříjemná skutečnost, se kterou se musí vyrovnat řada domácností. Kromě znečistění veřejných prostranství, znečištění ovzduší či prašnosti je hluk jednou ze složek životního prostředí, která ve větší či menší míře obtěžuje obyvatelstvo českých měst.

Má hlučnost v místě bydliště dopad na zdraví obyvatel? Jak narušuje hluk pohodu bydlení či spánek obyvatel, které zdroje hluku lidem nejvíce vadí? To jsou otázky, které řeší dotazníkové šetření "Hluk a zdraví", organizované Zdravotním ústavem se sídlem v Brně, detašované pracoviště Znojmo ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem v Praze.
Město Znojmo je jedním z devatenácti měst, ve kterém probíhá dlouhodobé sledování hlučnosti jako součást Systému monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnému prostředí. Zároveň bylo Znojmo vybráno k provedení dotazníkové akce mezi obyvateli sledovaných lokalit. Úkolem je zjistit míru obtěžování obyvatel hlukem, rušení jejich spánku hlukem a možné dopady hluku na zdraví.
Pro zdraví člověka je významné místo, kde žije, kvalita životního prostředí v tomto místě a mimo jiné i jeho hlučnost. Zdraví však ovlivňuje také životní styl (stres, kouření, obezita apod.). Proto je i těmto otázkám v probíhajícím dotazníkovém šetření věnována pozornost.
Informace získané od dotázaných budou anonymní. Ochrana dat je zajištěna. Získané údaje se v závěrech průzkumu se objeví jen ve formě souhrnných informací, které vylučují jakoukoliv identifikaci jednotlivce. Měření hlučnosti ve Znojmě probíhají ve dvou lokalitách, a to v tiché (Antonínská, Lazebnická, Malá Mikulášská, Mikulášské náměstí, Na Kopečku, Na Svahu, Napajedla, Pasířská, Slepá, Tkalcovská, U Branky, U Brány, V Jirchářích, Velká Mikulášská, Zelinářská ) a v hlučné ( Coufalova, Havlíčkova, Rooseveltova ). Pokud bydlíte v těsné blízkosti těchto měřících míst a jste ve věku mezi 30 - 75 lety, budete i Vy v nejbližší době osloven/a dotazníkem. Věnujte, prosím, část svého času vyplnění dotazníku. Je velmi důležité, aby byly získány odpovědi co největšího počtu obyvatel. Tím budou získané údaje věrohodnější a budou moci lépe sloužit jako argumenty pro získávání prostředků na ochranu zdraví.
Zdravotní ústav se sídlem v Brně, detašované pracoviště Znojmo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů