Čtvrtek, 28. března 2024

Ratibořicím chtějí vrátit klid

Ratibořicím chtějí vrátit klid

 Nové projekty mají pomoci udržet romantického ducha údolí a návštěvníkům nabídnout lepší služby

Ratibořice - Přestože Babiččino údolí je vyhledávanou turistickou atrakcí a zájmu návštěvníků si tam cení, řada nešvarů tam volá po změně. Auta tam parkují, kde nemají, někteří cyklisté ohrožují chodce rychlou jízdou a mezi památkami v údolí bývá mnohdy hlava na hlavě.
"Byli jsme s rodinou znechuceni, bylo to tam jako na pouti. K Bělidlu se dalo dojít jen s ohromným zástupem dalších lidí," posteskl si návštěvník z Hradce Králové, který nechtěl uvést jméno.
Jak do údolí vnést více klidu, zajistit lepší služby a uchovat romantického ducha krajiny, mají napovědět dva nové rozvojové projekty. Mluvit do nich smějí i zájemci z řad veřejnosti.
"Ratibořice jsou výjimečné tím, že spojují historické dědictví s prózou Boženy Němcové. Je třeba jejich atmosféru uchovat, mohly by to být romantické vzdušné lázně," míní Květa Ležovičová, která předsedá občanskému sdružení Centrum rozvoje Česká Skalice.


Babiččinu údolí dosud rozvojový plán chybí a oba projekty to mají napravit. O prvním z nich, nazvaném Utváření místa v srdci Babiččina údolí, už diskutovali lidé ze spolků či správy zámku s architektem, ochránci přírody i dalšími zájemci. Výsledná studie se zaměří na využití budov v údolí a ukáže, které úpravy jsou v údolí nejvíc třeba. Bude řešit rozvoj služeb pro turisty i doplňkovou nabídku pro turisty, sportovce, rodiče s dětmi, důchodce a mládež. "O letních prázdninách zorganizujeme anketu a zmapujeme chování návštěvníků. To bude další podklad pro studii," uvedla Helena Hamanová z Centra rozvoje.


Druhý projekt má odpovědět na otázku, jak v národní přírodní památce Babiččino údolí lépe hospodařit. Navrhne plán údržby luk, pozemků, cest i solitérní zeleně. Zváží obnovu pastvy ovcí v údolí, protože to zlepšuje druhovou rozmanitost porostu na loukách. "Zkusíme najít nějaké rozumné řešení, aby se údolí upravilo pro turisty a zároveň se tam uchovala příroda," říká chovatel ovcí ze Žďárek Jan Kováč, který se do projektu zapojil.


Ratibořice se s problémy potýkají už řadu let. Tamní hospodářský dvůr totiž soukromý majitel nechal zchátrat a státu se jej podařilo odkoupit teprve před rokem. Komplikované jsou i vztahy k pozemkům, areálu se navíc domáhá rodina Schaumburg-Lippe. V údolí chybí vodovod, nežijí tam žádní obyvatelé, schází i dostatečné zázemí pro turisty, například restaurace nebo více toalet. Podporu pro své záměry získali Českoskaličtí v síti informačních a vzdělávacích center v chráněných krajinných oblastech České republiky. Na projekty přispívá Evropský sociální fond a stát. Další setkání nad projekty uspořádá spolek v září.

Foto popis: NĚKDY JE JICH MOC. Návštěvníků si v Babiččině údolí váží, ale někdy tam prý bývá doslova hlava na hlavě, což některým lidem vadí. Tvrdí, že se tím vytrácí původní romantický duch místa, které proslavila Božena Němcová.

Zdroj:Mladá fronta Dnes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů