Úterý, 19. března 2024

Romové sužují sousedy hlukem

Romové sužují sousedy hlukem

IVANOVICE NA HANÉ - Romové z Ivanovic na Hané stále ruší noční klid a obtěžují tak svoje okolí. Hlučná zábava až do brzkého rána za dunění hudby je teď noční můrou lidí ze sousedství této komunity.
„Hluk je opravdu strašný. Místní Romové vytáhnou z domu reproduktory a přístroj pustí na plné pecky. My pak prožíváme bezesné noci. Jakákoli dohoda s nimi není možná. A nikdo s tím nic nedělá,“ postěžoval si bezradně například Pavel Malovec.

Před časem se proto rozhodl vše zveřejnit ve Vyškovském Deníku. Situace se prý ale pak ještě dokonce zhoršila. „Poté, co článek vyšel v novinách, přišli za mnou Romové a řekli mi, ať si nemyslím, že se teď prý něco změní. Naopak. Bude to horší. A své slovo dodrželi,“ říká Malovec.

Není ani zdaleka sám, kdo si stěžuje. „Hluk v noci, nepořádek v ulicích, volně běhající neočkovaní psi a další problémy s Romy stále zůstávají,“ potvrdil zase třeba František Schönweitz.

Malovec si myslí, že Romové se snaží vyhnout se jakémukoliv postihu tak, že se vzájemně informují mobilem o příjezdu policie. „Jakmile někdo zahlédne přijíždět policejní vůz, zavolá jim. Když policajti přijedou, je už všude klid. Po jejich odjezdu zase dostanou hlášku, že už město opustili, a vše začne nanovo,“ prohlásil Malovec.

To může být důvodem, proč policie nepovažuje problém s hlukem v Ivanovicích za závažný. „Pokud si takhle navzájem volají a lidé, kterým hluk vadí, o tom vědí, měli nám to říci. Zvolili bychom například jinou trasu, abychom přijeli nečekaně,“ vysvětlil zástupce ředitele vyškovské policie Miloslav Machát.

Policie podle něj může lidem, kteří ruší klid, domluvit nebo vyměřit pokutu. „Pokud v Ivanovicích zjistíme, že někdo ruší klid, dáváme většinou blokovou pokutu,“ uvedl Machát.

Vedení ivanovické radnice se sice prý snaží situaci řešit, nemá ale mnoho možností, jak obyvatelům pomoci. „Ke všemu lidé nevyužívají ani toho, co se jim nabízí. Mohou totiž podat stížnost na rušení nočního klidu k přestupkové komisi. Dosud ale nepřišel jediný podnět,“ prohlásil tajemník ivanovického městského úřadu Jan Kovář.

Většinou si podle něj stěžují maximálně dva až tři lidé, ale jen ústně nebo prostřednictvím textových zpráv. „Kdyby ale podali podnět, komise by se tím zabývala. Ale i tak s místními Romy jednáme. Někteří z nich jsou ochotni se dohodnout, ale je jich tam asi šedesát. S tak velkou komunitou se nedá moc jednat,“ řekl Kovář.

Sami někteří Romové připouštějí, že hluk je někdy značný. Spolumajitel domu, kde Romové žijí, se prý problém snaží řešit. Vše je podle něj ale marné. „Žije zde mnoho rodin a já nemám sílu je utišit. Když se někdo moc napije alkoholu, na mé výzvy, aby se mírnil, nebere vůbec žádný ohled,“ prohlásil Rom Milan Danko.

Josef Koudelka
Zdroj:

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů