Čtvrtek, 18. dubna 2024

Příliš hlučné Česko se nelíbí Bruselu

Příliš hlučné Česko se nelíbí Bruselu
Česko dokončuje hlukové mapy, které mají ukázat, nakolik lidé v okolí silnic, železnic či ruzyňského letiště trpí hlukem. Ale nedělá to dost rychle. Za zpoždění teď hrozí pokuta od Evropské komise.

Ministerstvo zdravotnictví, které zpracování map garantuje, propáslo termín stanovený pro všechny členské státy EU. Vše mělo být hotovo už 30. června, v Česku se ale práce protáhne nejméně do září. "Ministerstvo zdravotnictví mělo na přípravu nejméně tři čtvrtě roku," říká Pavel Doucha z Ekologického právního servisu (EPS).

"Na zdržení doplácejí lidé žijící ve velkých městech, u silnic a železnic, protože na mapy mají navázat konkrétní plány, jak hluk snižovat," upozorňuje Doucha. EPS si proto chce stěžovat Evropské komisi.

Podle hlavního hygienika Michaela Víta ale ve zdržení žádný problém není.

Jak dál proti hluku

"Rozhodující termín pro předání do Bruselu je až 31. prosinec tohoto roku. A to stoprocentně splníme. Do té doby máme dodat již zpracovaná data vypovídající o tom, kde a kolik lidí trpí jakým hlukem. Zdržení bez potíží doženeme," říká Vít. Hlukové mapy Evropská komise zatím požaduje pro Prahu, Brno a Ostravu, letiště Ruzyně, silnice, po nichž ročně přejede nejméně šest milionů aut, a železnice se zátěží nejméně 60 tisíc vlaků za rok.

Část map už také úřady mají k dispozici.

"Máme už hlukové mapy železnic, letiště Ruzyně a silnic. Zbývají velké aglomerace, Praha, Brno a Ostrava," upozorňuje Vít. Česko je prý také ve srovnání s požadavky EU dál. Má k dispozici hlukové mapy prakticky všech krajských a některých okresních měst.

Na strategické hlukové mapy navážou takzvané akční plány - návrhy konkrétních opatření, jak v nejpostiženějších oblastech hluk omezovat. Ty mají být hotovy příští rok v červenci. A počítá se s tím, že protihluková opatření by v budoucnu měly částečně financovat právě fondy EU.

Ticho k nezaplacení

A důvod zdržení? I když ministerstvo zdravotnictví výběrové řízení na pořízení hlukových map vypsalo už loni v srpnu, na hlukových mapách se začalo pracovat se zpožděním několika měsíců.

Firma Ekola Group, která část zakázky získala, nebyla spokojena s jejím rozsahem, a opakovaně se odvolávala. Spor tak doputoval až k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Ten až letos v červnu rozhodl, že i přes dílčí pochybení výběrové řízení za 42 milionů platí. "Pracovat jsme proto začali se značným zpožděním. Zpracování zabere tak osm měsíců a urychlit to příliš nelze," říká Josef Novák, jednatel společnosti Akustika Praha, která mimo jiné odpovídá za zpracování hlukové mapy Prahy a Brna.

"Předpokládáme, že skončit bychom měli asi v září. Hluk na místě přímo neměříme. Vypočítává se na základě podkladů ministerstva zdravotnictví. Přesně popíšeme, v jakých oblastech je daná úroveň hluku, a kolika lidí se týká," vysvětluje Novák.

Nadměrný hluk je podle hygieniků v současnosti pro člověka jedním z nejrizikovějších faktorů.

Hluku v míře, která může vést až k poškození zdraví, je podle odhadů vystaveno až 40 procent evropské populace.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů