Čtvrtek, 28. března 2024

Obyvatelé Přelouče letos dostanou protihluková okna

Obyvatelé Přelouče letos dostanou protihluková okna
Přelouč - Ještě v letošním roce by se desítkám obyvatel domů v Přelouči, kteří žijí u hlavní silnice, mělo ulevit od nadměrného hluku. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tam kvůli nadlimitním hodnotám vymění obyčejná okna za protihluková, řekl dnes ČTK náměstek výstavby pardubické pobočky ŘSD Jiří Jedlička.

Výměna bude ŘSD stát 4,5 milionu korun. Silnice první třídy vede centrem města a je tahem ve směru Pardubice-Praha. "Projedou tudy tisíce aut denně, kvůli tomu je tam nejvíc stížností na hluk," řekla starostka Přelouče Irena Burešová.

Nová okna, která přišla asi na dva miliony korun, již v minulosti dostali lidé v Litomyšli. "Měnila se téměř v celém průtahu městem," uvedl Jedlička. Hlukové limity si nechává ŘSD měřit i na dalších úsecích silnic první třídy, v příštím roce by tak měli na řadu přijít domy v Lázních Bohdaneč nebo Heřmanův Městec, řekl Jedlička.

Podle ředitele ŘSD Bohumila Vebra jsou protihluková opatření příliš nákladná a raději by se mělo investovat do přeložek silnic, které odlehčí dopravě ve městě, řekl na nedávné prezentaci plánovaného obchvatu Pardubic.

Hlukové limity si nechává ŘSD měřit i na dalších úsecích silnic první třídy, v příštím roce by tak měli na řadu přijít domy v Lázních Bohdaneč nebo Heřmanův Městec, řekl Jedlička. Podle ředitele ŘSD Bohumila Vebra jsou protihluková opatření příliš nákladná a raději by se mělo investovat do přeložek silnic, které odlehčí dopravě ve městě, řekl na nedávné prezentaci plánovaného obchvatu Pardubic.
http://www.iporadna.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů