Sobota, 20. dubna 2024

Židenice požadují úpravy železniční trati proti hluku

Židenice požadují úpravy železniční trati proti hluku

ŽIDENICE - Hluk z projíždějících vlaků už dlouho trápí lidi ze Židenic. Zastupitelé proto vyzvali k technickým úpravám trati a chtějí nechat změřit hlučnost.

Hluk z kolejí a projíždějících vlaků je stále větší, stěžují si lidé bydlící v brněnské městské části Židenice. Jejich středem vede frekventovaná železniční trať, která snižuje kvalitu bydlení.

Židenickým zastupitelům došla trpělivost. Včera na svém devátém zasedání přijali usnesení, jímž vyzývají provozovatele železnice k okamžitým technickým úpravám tratě.

 „Lidé bydlící v dotčených ulicích se domáhali, aby se něco dělo. Z různých jednání nikdy nic kloudného nevypadlo. Proto jsme se rozhodli, že budeme hájit zájmy našich lidí. Argument Správy železniční a dopravní cesty, že za tři roky se bude rekonstruovat celý dopravní uzel a proto se teď  nic dělat nebude, neobstojí,“ prohlásil místostarosta Aleš Vytopil.

Poukázal i na další zvláštnost. „Několikrát nám tvrdili, že největší hluk způsobuje to, že jejich vagóny mají šišatá kola. Proto chceme, aby po trati jezdila odpovídající technika,“ dodal Vytopil.

Městská část chce tlačit na to, aby se některé problematické věci alespoň dílčím způsobem vylepšily co nejdříve.

„Požadujeme, aby některé se nejdůležitější úpravy udělaly hned, ještě před zahájením rekonstrukce celého železničního uzlu. Nemůžeme čekat několik dalších let, než se začne něco dít. Lidé bydlící podél trati strádají,“ tvrdí starosta Židenic Roman Vašina.

Poslední kroky židenických zastupitelů oslovení lidé vítají. „Konečně začali něco dělat. Zástupci drah nám vůbec nepomohli, je proto dobře, že se v tom začali angažovat naši místní politici. Obávám se ale, že ani jejich snaha nepomůže,“ myslí si Leoš Zedník.

Ani Květoslava Černá není moc optimistická. „Je sice pěkné, že o tom zastupitelé jednali. Ale stejně si myslím, že to k ničemu nepovede. Dráhy prostě počkají na stavbu nového nádraží. Lidé jsou jim ukradení,“ řekla sklesle Černá.

Žideničtí chystají i další kroky. Chtějí vyzvat krajské hygieniky, aby po celé délce trati změřili hladinu hluku. Někteří lidé i politici však vyzývají k obezřetnosti a pečlivému formulování výzvy. „Mám obavu, abychom ta měření nemuseli nakonec platit z rozpočtu městské části,“ podotknul židenický zastupitel a zároveň krajský hejtman Stanislav Juránek.

Generální ředitel Správy železniční dopravní cesty Jan Komárek včera odpoledne ještě text výzvy neměl k dispozici. „Nemůžu se proto k tomu nyní vyjádřit,“ vzkázal.
 Veronika Hrdá

MOJE BRNĚNSKO
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů