Čtvrtek, 18. dubna 2024

Lovosičtí zadali hlukovou studii pro Nové Klapý

Lovosičtí zadali hlukovou studii pro Nové Klapý

LOVOSICE - Lovosičtí nechali vypracovat hlukovou studii pro místní čtvrť Nové Klapý. Důvodem je narůstající hluk v její obytné části a obava, že se bude s příchodem nových investorů do průmyslových zón v Lovosicích hluková hladina v Novém Klapý zvyšovat.

Výsledky mají být známy už v nejbližších dnech. Pokud studie ukáže, že průmyslové provozy limity hluku překračují, hodlá město Lovosice po vedení průmyslových firem požadovat nápravná opatření.

„Hluková studie pro Nové Klapý, tedy  měření vnitřního a venkovního hluku, je dokončována právě v těchto dnech.  Bude v ní přesně vyspecifikováno, do jaké míry se tu na  hluku podílejí jak noví investoři, tak stávající průmyslové firmy. Budeme vědět, do jaké míry se na hluku v Novém Klapý podílejí Četrans, Flexfill, Aoyama, budoucí Koswire a další firmy, budeme mít údaje i z areálu Lovochemie,“ říká lovosický místostarosta Jan Jakub.

Měření hluku v Novém Klapý probíhá ve spolupráci s krajskými hygieniky na čtyřech místech.   Město studii zadalo v souvislosti s investicí  „Siřejovická ulice“ a zaplatí za ni asi sto tisíc korun.

„Přicházejí noví investoři, vznikají zde nová pracovní místa. Čekáme, že přibude provoz  a tím se i zvýší hluk. Do Četransu například nyní jezdí 20 až 25 kamionů za hodinu, proto tento prostor mapujeme,“ doplňuje informaci další lovosický místostarosta Vladimír John. „Jedním z návrhů je přesunutí vjezdu do areálu Četransu z jeho druhé strany, aby došlo v obytných částech k omezení hluku,“ uvedl. „Pokud budou hladiny hluku překročeny, budeme po firmách požadovat, aby se tomu snažily zamezit a provedly nějaká nápravná opatření,“ dodal.

Jednání města s průmyslovými firmami probíhají. Například Lovochemie si provádí hlukové studie sama, v letošním roce investovala do protihlukových opatření 30 milionů korun.

„Čekáme na výsledky studie. Až ji budeme mít v ruce, využijeme ji k dalšímu jednání,“ potvrdil místostarosta John.  

Zhruba před týdnem Lovosičtí studii rozšířili i o vlivy hluku z dopravy na Nové Klapý a jeho okolí, a to ze silnic I/15 a dálnice D8. „Je to proto, že největší dopad tu má na ulice U Nadjezdu, Okružní a Obchodní právě hluk z dopravy,“ sdělil místostarosta Jan Jakub s tím, že tyto výsledky by měly být známy až na konci října.
 Jana Michálková

MOJE LITOMĚŘICKO
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů