Pátek, 19. dubna 2024

Slavnosti vína porušily hlukové normy

Slavnosti vína porušily hlukové normy

Brno - Krajští hygienici měřili na náměstí Svobody hladinu hluku. Po obdržení oficiálních výsledků nejspíš vyměří pokutu

Po dvojce vína se prý naučí zpívat úplně každý. Poslední dobou se o tom přesvědčují lidé bydlící v centru Brna. Náměstí Svobody totiž na několik týdnů ovládly Slavnosti vína. Hudební vystoupení i pokřikování přiopilých lidí obtěžuje hlavně večer. Krajští hygienici proto v minulých dnech na náměstí měřili hladinu hluku.

„Jakékoliv informace o výsledcích by byly předčasné. Stále ještě čekáme na protokol od zdravotního ústavu, který měření vyhodnocuje,“ uvedla vedoucí odboru hygieny obecné a komunální Krajské hygienické správy Anna Žádníková.

Brněnský Deník Rovnost zjistil, že hygienici naměřili vyšší hodnotu než povolují normy a pořadatele tak čeká pokuta.

„Hladinu hluku zjišťovali dvakrát, protože zákon stanoví povinnost měřit opakovaně. Podle informací, které v tuto chvíli mám, k porušení platných norem došlo. Nutno říct, že předpisy jsou nyní kvůli legislativě Evropské unie přísnější,“ uvedl brněnský primátor Roman Onderka.

Chápe, že podobné akce lidi v okolí ruší. „Na druhou stranu jsou součástí turistického ruchu a zvyšují atraktivnost města. Měli bychom se pokusit najít nějaký smír mezi provozovateli a lidmi z okolí,“ dodal Onderka.

Organizátoři Slavností vín se až do uzávěrky nevyjádřili.

Oslovení lidé ale z akce nadšení nejsou. „Normálně mívám otevřené okno, ale teď to vůbec nejde. Kvůli hlučícím lidem i hlasité hudbě nemůžu večer usnout. Nezabírají ani prášky na spaní,“ stěžuje si například Marie Schönriesová z Kobližné ulice.

Podobně je na tom i Kamila Skřivánková. Také jí vadí hluk pod okny. „Říkali nám, že večer vždy skončí. Není to však pravda. Hloučky lidí se tu hlasitě baví ještě pozdě do noci,“ tvrdí Skřivánková.

Vedení městské části však zatím žádnou podobnou stížnost neřešilo. „O tomto problému nevím. Odpovědnost má provozovatel, který zodpovídá za dodržování všech platných norem a předpisů,“ prohlásil starosta městské části Brno–střed Michal Bortel.

Přestože Slavnosti vína končí už zítra, udělají prý vše proto, aby lidi z okolí náměstí Svobody hluk už neobtěžoval. „Všechny negativní připomínky zpracujeme a při přípravě příštích ročníků se jich pokusíme vyvarovat,“ slíbil Bortel.

Brněnští strážníci spíš než rušení nočního klidu řešili velké množství podnapilých lidí. „Někteří byli i agresivní a snažili se vyvolat potyčky. Jeden muž na začátku slavností dokonce napadl strážníka,“ řekl mluvčí brněnské městské policie Zdeněk Novák.
 Filip Sušanka

MOJE BRNĚNSKO
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů