Sobota, 20. dubna 2024

Motejl: Ministerstvo zdravotnictví porušilo u hlukových map zákon

Motejl: Ministerstvo zdravotnictví porušilo u hlukových map zákon
Veřejný ochránce práv Otakar Motejl dal zapravdu nevládním organizacím a potvrdil, že ministerstvo zdravotnictví porušilo své zákonné povinnosti, když nepořídilo do konce června hlukové mapy.
V termínu, který stanovil Brusel, nevypracovalo tyto dokumenty v případě Prahy, Brna, Ostravy a nejbližšího okolí nejvytíženějších silnic.

Jde hlukové mapy u komunikací, po kterých projede více než 6 milionů vozidel za rok, železničních tratí, kde projede více než 60 tisíc vlaků za rok, o mapy v blízkosti hlavních letišť a mapy aglomerací s více než 250 tisíci trvale bydlícími obyvateli.

Z map si každý občan může zjistit, jaká je hluková zátěž v okolí jeho bydliště.

Ministerstvo se původně bránilo, že má na vypracování map čas do konce roku, podle náměstka ministra Michaela Víta tento termín určitě stihne.

V odpovědi Motejlovi ale zástupci ministerstva přiznali, že se už podařilo dokončit hlukové mapy okolí hlavních železnic, letišť a silnic. Mapy však zatím nejsou zveřejněny na internetu, jak to vyplývá ze zákona.

Zatím ale nejsou hotové mapy u velkých měst. A za nedodržení termínu chce ministerstvo pokutovat firmy, které je zpracovávají.

"V současné době je nejdůležitější dokončit všechny hlukové mapy v co nejkratší době a zveřejnit je na internetu. Jde o to, aby se stihly včas a kvalitně připravit plány snižování hlukové zátěže, které má do 18. července příštího roku přijmout Ministerstvo dopravy," uvedl Pavel Doucha z Ekologického právního servisu.

Sedm občanských sdružení si liknavý postup českých úřadů při pořizování hlukových map stěžuje také u Evropské komise.

V některých městech, například v Praze nebo Olomouci, už lidi podali na úřady kvůli hluku žaloby.

Zdroj:  Aktualne.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů