Pátek, 29. března 2024

Lidé si zoufají, obtěžuje je nepříjemný hluk z letadel

Lidé si zoufají, obtěžuje je nepříjemný hluk z letadel

KOLÍNSKO - Obyvatelé obcí z okolí kolínského letiště upozorňují i na tamní vzrůstající provoz

Andula s parašutisty. Pro někoho představa adrenalinového zážitku, pro jiného barevná podívaná na obloze. Pro řadu obyvatel obcí z okolí kolínského letiště noční můra.

„Jen si představte, pořídíte si dům na vesnici s vizí trávení klidných víkendů na zahradě. A realita? Obtěžující hluk letadel, která dopravují parašutisty do vzduchu,“ líčí jeden z nespokojených obyvatel Radovesnic I Josef Novák.

Několikanásobný nárůst
Podle jeho slov frekvence letů realizovaná z Letiště Kolín vzrostla za poslední roky několikanásobně. „Za hezkého počasí je nemyslitelné si vzít deku a číst si na zahradě. Chápu, že příznivci letadel a skoků vyhledávají služby letiště hlavně ve volných dnech za pěkného počasí. Ale přece není možné podnikat na úkor omezení práv druhého,“ rozhořčuje se. Není ve svém úsilí osamocen. Petici, ve které žádají starostku obce, aby se spojila se zástupci okolních vesnic a společně oslovili kompetentní úřady s cílem tuto situaci řešit, podepsali další lidé. V nejbližších dnech ji chtějí doručit na obecní úřad.
„S panem Novákem jsem o problému mluvila, jeho písemný podnět ještě nemám,“ uvedla radovesnická starostka Danuše Dušková. „Vím, že části lidí hluk letadel vadí, někomu naopak vůbec ne,“ řekla Dušková.

Nebude to první stížnost na hluk z kolínského letiště. Už v roce 2004 se tento problém řešil. Výsledek? „Šetřením zodpovědných institucí bylo zjištěno, že všechny trasy letištních okruhů jsou dodržovány, stejně tak stanovené hlukové limity,“ dodala Dušková.

Ozývají se i další obce. „Ano, mám tady písemnou stížnost našeho občana z 30. srpna letošního roku, ve které si stěžuje na obtěžující hluk spojený s provozem kolínského letiště a žádá, abych oslovil kompetentní instituce, které by prověřily, je-li provoz v souladu se všemi normami a vyhláškami,“ potvrdil ratbořský starosta Karel Uxa.

„Všechny obeslané orgány, ministerstvem dopravy počínaje a hygienou konče, mi odpověděly, že je to veřejné letiště a že hluk nepřesahuje stanovenou normu, ani při vzletu a přistání,“ uvedl starosta. Zároveň dodal, že mu některé z oslovených institucí doporučily, aby bylo provedeno nové nezávislé měření hluku. Na základě neoficiálních ústních jednání se k ratbořskému přidali i jeho kolegové z Pašinky a Kbelu.

Počty nelze regulovat
Je provoz letiště něčím limitován? „Řídíme se letištním řádem, který schvaluje úřad pro civilní letectví,“ vysvětlil vedoucí leteckého provozu na kolínském letišti Jaroslav Novák. „Limity počtu letů vůbec nejsou, využívání letiště je stejné jako využití silnice, také tam není uvedeno, kolik aut za den tam může projet,“ dodal Novák. Zároveň uvedl, že letiště má zpracovanou hlukovou studii a na všechna letadla hlukové certifikáty.

Otázkou zůstává, jak řešit nespokojenost lidí s hlukem pramenící z vzrůstajícího počtu realizovaných seskoků.
 Dana Zářecká

Zdroj:Kolínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů