Středa, 24. dubna 2024

Město musí řešit hlukovou zátěž z dopravy

Město musí řešit hlukovou zátěž z dopravy
Ze zprávy, kterou vypracoval odbor dopravy magistrátu o hlukové zátěži venkovního prostoru na území města Brna, vyplývá, že v denní době je 6,7 procenta území města a 10,8 procenta obyvatel zatíženo hlukem z dopravy. V nočních hodinách je to při hlučnosti více než 60 decibelů 4,8 procenta území a tři procenta obyvatel.

Návrat hladiny hluku k povolenému limitu by mohla zajistit stavba protihlukových stěn v okolí některých silnic, doplněná výměnou oken v blízkých budovách. Stejného výsledku je možné dosáhnout i snížením rychlosti na městských komunikacích na 30 kilometrů v hodině a zákazem vjezdu pro kamiony a noční autobusové linky. První varianta řešení je ovšem velmi nákladná, druhá z mnoha důvodů nepřijatelná.

Od Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje zatím dostalo město výjimku k nadlimitní míře hluku. Ta ale vyprší koncem roku 2008. Do té doby musí radnice rozhodnout, které z řešení zvolí. Přes svou nákladnost se varianta výměny oken zdá být nejpřijatelnější. Otázkou zůstává, zda bude výměny realizovat přímo město, nebo je zajistí sami majitelé budov s finančním příspěvkem od magistrátu.

Město je zodpovědné za řešení hlučnosti jen v případě městské tramvajové a silniční dopravy. Dálnice, silnice první třídy a železnice jsou v působnosti státu, silnice druhé a třetí třídy spravuje kraj. Oba subjekty vypracovávají vlastní plány snižování dopravní zátěže.

Se snížením hlučnosti na železnici se počítá v rámci přestavby železničního uzlu Brno. Dálnice D1 byla letos vybavena protihlukovými stěnami, které snížily hlučnost zejména v jižní a západní části města. Dále byly vybudovány protihlukové stěny při silnici první třídy R43, které chrání ulici Novoměstskou v Řečkovicích.

Výsledky zprávy předložené odborem dopravy nejsou zatím kompletní, posouzeno bylo doposud 114 místních komunikací z celkových 146. S dokončením analýzy se počítá do poloviny příštího roku.

http://vecernibrno.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů