Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vedení letiště v Plané zpřísnilo hlukové limity

Vedení letiště v Plané zpřísnilo hlukové limity

ČESKÉ BUDĚJOVICE (WR) - Jihočeské letiště bude sice o poznání méně hlučnější, avšak limity se zpřísnily, takže původní ochranné hlukové pásmo se zmenšovat nebude. Těmito slovy lze podle jihočeského hejtmana Jana Zahradníka charakterizovat rozhodnutí dozorčí rady Jihočeského letiště České Budějovice, která se zabývala hlukovou studií budoucího provozu civilního letiště.

"Mezi veřejností se stále šíří nepřesné informace, že zachování ochranného hlukového pásma je předzvěstí toho, že časem budou občané v okolí letiště vystaveni stejnému hluku, jako za dob vojenského provozu. Není tomu tak. Můžeme občanům garantovat, že to už se opakovat nebude. Hlukové zatížení bude podstatně nižší, avšak zmenšením ochranného pásma bychom při současných limitech dospěli k tomu, že by na letišti nemohla přistávat ani letadla typu Boeing 737 či Airbus A320," vysvětlil hejtman Zahradník.

Na letišti v Plané, které vlastní kraj a provozuje akciová společnost s účastí města České Budějovice, se už v průběhu loňského roku uskutečnilo přes šest tisíc přistání a vzletů. Nejčastěji šlo o sportovní letadla, ale postupně přibývá i obchodních letů. Od konce loňského května, kdy letiště získalo licenci pro neveřejný mezinárodní provoz, zde zaznamenali více než 60 zahraničních příletů a přes 70 letadel využilo zdejší startovací dráhu k odletu do zahraničí, přičemž nejvíce přímých mezinárodních letů obstarávali Němci, Rakušané a Švýcaři.

Do roku 2009 by se letiště s 2,5 kilometru dlouhou dráhou v Plané u Českých Budějovic mělo zařadit do sítě veřejných mezinárodních letišť. Předpokládá to však zřízení potřebného zázemí a zabezpečení areálu. "Už v tomto roce počítáme s vybudování menšího terminálu, objektů pro administrativu a sklady i s rekonstrukcí řídící věže za celkem 50 milionů korun. Ve druhé etapě za zhruba půl miliardy korun by mělo dojít na stavbu velké odbavovací haly a budovy pro hasiče. Část investic by měla jít i do radionavigace, světelného a technického vybavení, což by umožnilo přistávání letadel i za špatného počasí. Potřebné finance hodlá Jihočeský kraj získat z dotačního titulu Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad," dodal první náměstek jihočeského hejtmana Robin Schinko.

Vydavatel: Ochrana obyvatel
Redaktor: Kateřina Bouda Kašparová
Telefon: 420 733 112 112
e-mail: kasparova@ochranaobyvatel.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů