Středa, 24. dubna 2024

Magistrát zvažuje protihluková opatření

Magistrát zvažuje protihluková opatření
Reaguje nejen na hrozící soudní procesy, ale i na stížnosti občanů žijících u nejzatíženějších komunikací.

Pražský magistrát už hledá řešení, jak snížit hlukovou zátěž na magistrále 5. května. Městský soud mu totiž před třemi týdny nařídil, aby do konce roku omezil hluk na této komunikaci a ten nepřekročoval povolené limity. Přestože se město chce odvolat k Nejvyššímu soudu, aby verdikt zrušil, radní pro životní prostředí Petr Štěpánek (SZ) Deníku sdělil, že o dopravních řešeních už se na úřadě diskutuje. „Jedno z uvažovaných opatření je snížení rychlosti na exponovaných místech. Značku silnice pro motorová vozidla posuneme ve směru od Brna ke křížení Jižní spojky a silnice D1. Rychlost se pak sníží na padesát kilometrů za hodinu,“ informoval Štěpánek.

Další možnost, jak podle něj snížit decibely, je používat pro rekonstrukci vozovek asfalt s příměsí elastických materiálů. „Tyto příměsi totiž tolik neodrážejí hluk jako povrch ze standardního materiálu,“ vysvětlil. Podle dopravních expertů by dopad hluku ze silničního provozu mohl utlumit také tubus z průhledného plexiskla nebo protihlukové stěny. Špatné životní podmínky začaly řešit už i některé městské části. Například radnice Prahy 2 investovala loni desítky milionů korun do třívrstvých protihlukových oken, kterých se dočkaly některé byty v Legerově a Sokolské ulici. Letos budou výměny pokračovat.

Radnicím hrozí soudy

Právě obyvatelé Legerovy ulice nevylučují, že na magistrát žalobu podají. „Právě pracuju na sepsání a natisknutí letáčků, které chci distribuovat po domě. Pokud se ukáže, že je u nás více obyvatel, kteří chtějí špatnou situaci řešit soudní cestou, žalobu podáme,“ řekl Deníku Jaroslav Tatgyanik, jeden z místních obyvatel.

Obdobný krok už podnikli například lidé žijící poblíž hlavní tepny v Břevnově. Ti podali žalobu před dvěma týdny. Právníka si najali také obyvatelé Říčan u Prahy. Doufají, že jim dá soud za pravdu a Ředitelství silnic a dálnic nařídí, aby byl omezen provoz v Černokostelecké ulici, nejzatíženější říčanské komunikaci protínající obec.

Pražský deník - 25.2.2008 Lucie Boháčová, Jitka Eisenhammerová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů