Středa, 24. dubna 2024

Lidé v Opavě si stěžují na hluk z železničního depa

Lidé v Opavě si stěžují na hluk z železničního depa

České dráhy čelí kritice kvůli přestěhování železničního depa z Krnova do Opavy. Těsně vedle rodinných domů se opravují dieselové lokomotivy, a to i v nočních hodinách. Do sporu s drahami se pustil pan Rudolf Kremer a po několika měsících vytrvalého dopisování dosáhl částečného úspěchu.Na blízkost nádraží si pan Kremer už zvykl, ale startující lokomotivy hned vedle jeho ložnice jsou pro něho už příliš. "Dieselová lokomotiva, která jede do depa, musí zatroubit, což je šestnáct metrů od mé postele. Zaparkovávají se tady prakticky od osmé hodiny večer a stojí do rána. Některé začnou tůrovat a odjedou až po třech hodinách," popisuje své trable pan Kremer.

Trpí i manželka pana Kremera. "Jsem astmatik a špatně se mi dýchá. Tohle trápení s lokomotivami mě dohání k šílenství. Už aby bylo jaro, ať se člověk odtud může pohnout," stěžuje si paní Kremerová.

Že byly stížnosti na hluk oprávněné, to nám potvrdila i pracovnice Krajské hygienické stanice: "Zvláště pro noční dobu nevyhovují ani ty nejlehčí lokomotivy."

Znamená to, že České dráhy musí vymyslet nějaké řešení. "Pracuje se na projektu protihlukové stěny. Věříme, že obyvatelé Opavy už pak budou spokojeni," řekl mluvčí drah Ondřej Kubala.

Pan Kremer tedy dosáhl dílčího úspěchu. Otázkou ale je, zda tato stavba vyřeší i další potíže se zápachem a emisemi. Bude to zřejmě další boj, protože dieselové lokomotivy, jak ostatně potvrdilo ministerstvo dopravy, nepodléhají žádným emisním limitům.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů