Sobota, 20. dubna 2024

Lidi v Pardubicích obtěžuje hluk z vojenského letiště

Lidi v Pardubicích obtěžuje hluk z vojenského letiště

Pardubice - V Pardubicích si lidé opakovaně stěžují na hluk při výcviku pilotů vrtulníků na vojenském letišti. Týká se to především lokalit v jeho blízkosti. Armáda ale tvrdí, že se snaží výcvikové lety regulovat. Na nadměrný hluk si stěžují i obyvatelé okolních obcí. Vzrůstající nespokojenost potvrzuje i starosta pátého pardubického obvodu. "Zaznamenali jsme několik stížností, vrtulníky dělají veliký hluk. Pravdou je, že létají ve všední den, někdy od rána do večera," říká starosta Pardubic V Jaroslav Kňava.

Na letišti totiž začal výcvik pilotů vrtulníků. A to někteří obyvatelé v okolí nesou nelibě. "Ten hluk je dost nepříjemný," přiznává jedna z pardubických obyvatelek. "Pokud jsme doma a neotevíráme okna, tak to tolik slyšet není. Ale musíme mít zavřeno," dodává druhá.  
 
Ovšem armáda tvrdí, že se snaží hluk regulovat, zrovna tak i letové hodiny. Piloti by také neměli létat mimo vyhrazené koridory. "Všechny vzlety z pardubického letiště končí před 22. hodinou. Výcvikové lety pro Armádu ČR probíhají od pondělí do pátku," konstatuje zástupce velitele Správy letiště Pardubice Martin Janatka. "Byli jsme informováni o tom, že bude letový provoz rozšířen, doufám, že to nebude napořád," věří starosta Kňava.

To zda si obyvatelé Pardubic a okolních obcí stěžují oprávněně, by měla rozhodnout další intenzivní měření hladiny hluku v blízkosti letiště.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů