Úterý, 23. dubna 2024

Tento čtvrtek bude Dnem boje proti hluku

Tento čtvrtek bude Dnem boje proti hluku

Den boje proti hluku připadne letos v Česku na čtvrtek 20. března, který je zároveň Zeleným čtvrtkem před velikonočními svátky. K výzvě americké Ligy pro sluchově postižené se opět připojila Česká hudební společnost a její složka Hudebně ekologické sdružení, řekl ČTK jeho předseda Jan Stěnička.

"Zelený čtvrtek je pro někoho dnem, kdy odletí zvony do Říma a nastane ticho. My ale všichni žijeme v hlučném prostředí a často zbytečně," upozornil. Mezinárodní den uvědomění si hluku byl newyorským sdružením vyhlášen potřinácté. Podle Stěničky nikdo nechce zastavovat dopravu a výrobu, jde o to uvědomit si, že lze dosáhnout ticha, vypnutím "neposlouchané" hudby a akustických reklam.

Aktivisté se osvětovou činností snaží upozorňovat na působení hluku na populaci a nebezpečí neustálého zvyšování takzvaného akustického smogu. Hluk by se podle Stěničky měl snížit v supermarketech, hromadných dopravních prostředcích i jiných veřejných prostorách. Definuje ho jako souhrn všech zvuků, které lidi obtěžují. Snížení hluku podle něho stojí veliké peníze, kromě jednoho druhu hluku, který lze jednoduše vypnout, a to ihned a zadarmo - hudebního hluku. Lidem je často vnucován nechtěným poslechem hudby na veřejnosti i v soukromí. Teprve tehdy, když se hluk omezí, uvědomí si, co znamená, a začnou si hudby a ticha vážit.

"Zbytečné užívání hudby ji často degraduje na hudební hluk, na pouhou výplň času mezi informacemi nebo na bezvýznamné podkreslení jiných akcí. Hudební hluk otupuje citlivost člověka k hudebnímu umění a často znemožňuje myšlení," dodal Stěnička.

Členy sdružení jsou hudebníci, akustici, lékaři, učitelé a psychologové. Píšou články, přednášejí, zúčastňují se besed o hluku, pomáhají pedagogům a dávají podněty k přemyšlení o tom, že "ticho léčí".

Podle Světové zdravotnické organizace i tuzemských hygieniků by neměl hluk před okny domů přesáhnout během dne v průměru 55 a v noci 40 decibelů. Hluk o intenzitě kolem 70 decibelů omezuje pochopení řeči a hluk ještě vyšší intenzity může způsobit přechodné nebo i trvalé poškození sluchu. Síla 72 decibelů je považována již za nadměrnou. Tak vysoké úrovni hluku je přitom podle některých odhadů vystaveno v Česku až 100.000 lidí.

Bruselská nevládní organizace Transport&Environment zveřejnila na konci února výsledky studie, která uváděla, že téměř polovina Evropanů je vystavena zdraví nebezpečnému hluku z dopravy. Souvisí s úmrtím 50.000 Evropanů na infarkt a s dalšími 200.000 případy kardiovaskulárních onemocnění ročně. Podle Ekologického právního servisu je v Česku postiženo nadměrným hlukem asi půl milionu obyvatel. Podle nedávných zveřejněných oficiálních studií hlukových map je téměř 300.000 lidí rušeno ze spánku hlukem vyšším než 60 decibelů. Nejhorší situace je v Praze, kde je nadlimitnímu hluku vystaveno přes 100.000 obyvatel.

Šárka Mrázová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů