Pátek, 19. dubna 2024

Ministerstvo nadměrný hluk nezajímá

Ministerstvo nadměrný hluk nezajímá

BRNO - Zpracování tzv. Strategických hlukových map je v Jihomoravském kraji zaměřeno nejenom na aglomeraci Brna, ale také na další aglomerace, hlavní silniční a železniční dopravní trasy a důležitá letiště.

Je zde přímá návaznost na plánované finanční toky z EU a oblasti NUTS II - jihovýchod, tedy území Jihomoravského kraje a kraje Vysočina. Jak řekl na tiskové konferenci místopředseda komise životního prostředí Rady Jihomoravského kraje Jan Satoria (KSČM), termín pro komplexní vypracování hlukových map byl stanoven pro země EU nejpozději do konce června 2007 s tím, že se předpokládala jejich aktualizace do pěti let od jejich prvního pořízení. Ministerstvo zdravotnictví ČR porušilo své zákonné povinnosti, když hlukové mapy nevypracovalo a nezveřejnilo v závazných termínech, prohlásil Satoria. Podle něj podklady, které ministerstvo dodalo opožděně kraji, jsou neúplné a jedná se o možnosti, zda se ponechají v této podobě, nebo bude zadáno zapracování celého území. Do výběrového řízení se přihlásily pouze dvě firmy.

Přitom počet stížností, hlavně obyvatel Brna a Znojma, na nadměrný hluk zejména z dopravy neustále narůstá. V Blansku, Hodoníně a Vyškově je monitorován nárůst hlukového zatížení zejména průmyslovou činností a umisťováním provozoven do bezprostřední blízkosti obytných zón, nebo přímo v nich. Varovné jsou výsledky několikaletého 24hodinového měření hlukové situace KHS v Brně v obytné zástavbě podél ulice Merhautovy a ve Znojmě podél ulice Rooseveltovy. Ze závěrů více než desetiletého monitorování 19 českých měst je zřejmá závislost charakterizující zdravotní postižení obyvatel hlukovou zátěží. V ČR je legislativně ošetřena zátěž životního prostředí hlukem zákonem o ochraně veřejného zdraví a nařízením vlády. Spíše než vypracování Strategických hlukových map se ministerstvo zdravotnictví pod vedením ministra Julínka věnuje lukrativnějším záležitostem, počínaje rušením nemocnic, např. Úrazové nemocnice v Brně, včetně fakultních, jejich převáděním na výdělečné společnosti, privatizaci pojišťoven, obhajování lékařských poplatků, úpravě cen léků a mnoha jiným 'taškařicím', upozornil Satoria.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů