Středa, 17. dubna 2024

Kraslice si nechají změřit hluk způsobený automobilovou dopravou

Kraslice si nechají změřit hluk způsobený automobilovou dopravou

KRASLICE - Město Kraslice na Sokolovsku si nechá zpracovat studii, která má zmapovat vliv dopravy na hlukové zatížení obyvatel. Měla by zjistit, zda stávající úroveň dopravy neporušuje zdravotní limity pro hluk, řekl dnes ČTK starosta Kraslic Zdeněk Brantl.


Průtah Kraslicemi je hlavní trasou z nedalekého hraničního přechodu v Hraničné. Protože město leží v úzkém průsmyku, doprava vede přímo jeho středem. Hluková studie by mohla určit, jestli doprava nepřekračuje limity. "Neznamená to, že pokud by byly limity překročeny, že bychom mohli dopravu omezit. Znám města, kde jsou limity překračovány a stejně to není důvodem k omezení dopravy. Ale vlastníci nemovitostí by mohli například žádat o dotace na protihluková opatření," řekl ČTK Brantl.

   

Kraslicím navíc hrozí, že na konci letošního roku se doprava výrazně zintenzivní. Zatím totiž přes město mohou jen vozy do 3,5 tuny, a to díky tomu, že dosud probíhá rekonstrukce průtahu městem. Ta by ale měla letos skončit a podle schengenských dohod už nebude nic bránit tomu, aby přes přechod jezdila i těžší auta.

   

Proti otevření města těžkým vozům se loni v Kraslicích zvedla vlna protestu. Petici proti povolení vjezdu kamionů podepsalo tehdy asi 2000 lidí. Petiční výbor se obrátil i na ministerstvo pro životní prostředí. Obává se totiž překračování imisních limitů. Podle reakce ministerstva ale nelze v Kraslicích překročení norem očekávat. Zatímco Kraslicemi nyní projíždí asi 8500 aut denně, limity bývají překračovány až při 20.000 až 25.000 aut denně.



Autor / zdroj: Pavel Peňás

http://www.karlovarsko24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů