Pátek, 19. dubna 2024

Technoparty na Strakonicku hrozí pokuta za noční hluk

Technoparty na Strakonicku hrozí pokuta za noční hluk

Počet účastníků technoparty v Uzenicích na Strakonicku klesl po volném dni na polovinu. Ráno se na legálně pronajatém pozemku pohybovalo kolem dvanácti set převážně mladých lidí. Hlavní nápor policie očekává o víkendu. Pořadatelé už můžou počítat s pokutou za rušení nočního klidu.

Akce začala ve středu večer v malé vesničce nedaleko Blatné jako oslava narozenin na legálně pronajatém soukromém pozemku. Přijet mělo zhruba osm set lidí. V noci na včerejšek jich tu ale tančily tři tisíce.

Policisté museli řešit problémy s parkujícími automobily, které vjížděly na soukromé pozemky, ale škody jsou zatím minimální. Od místních obyvatel a myslivců přijali pět stížností na rušení nočního klidu.

Pořadateli technoparty v Uzenicích na Strakonicku hned od prvního dne hrozí pokuta až třicet tisíc korun. Technaři porušili vyhlášku o nočním klidu v obci. Ačkoliv měli od 22. až do 6. hodiny ranní hudbu vypnout, hrály tu čtyři soundsystémy po třičtvrtěhodinové pauze až do rána.

Krajský hygienik se do Uzenic teprve chystá. Ještě v pátek dopoledne ale nebyl rozhodnutý, kdy přijede měření provést.

Výše pokuty, která pětadvacetiletému organizátorovi z Příbrami hrozí za rušení nočního klidu, se nezvedne, ani když bude nadále porušovat vyhlášku i o víkendu, kdy bude technoparty pokračovat. Úřady jej budou pokutovat totiž pouze za jeden přestupek.

Policie: Nezasáhneme
V okolí technoparty hlídkuje zhruba osmdesát policistů, kteří tu setrvají až do neděle. Podle policistů není porušení vyhlášky o nočním klidu dostatečným důvodem pro rozpuštění akce.

"Budeme to pouze dokumentovat. Kdybychom chtěli ukončit provoz technoparty, náš zákrok by byl naprosto neúměrný k tomu, co lidé na technoparty porušili. Toto nás k takovému kroku neopravňuje," vysvětlil šéf strakonické policie Ivan Fanta.

Louky si technaři pronajali od zastupitele Uzenic Pavla Pýchy. Ostatní obyvatelé s akcí nesouhlasí. "Nelíbí se nám to, ale nemáme proti tomu žádné páky, pozemek je soukromý," krčí rameny starosta Jaroslav Mareš.

Podobně mluví i pětašedesátiletá obyvatelka Marie. "Je to jenom duc, duc. Bojíme se, že se tam budou prodávat drogy,"  řekla žena, jež nechce uvést jméno. Má obavu z pomsty.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů