Pátek, 29. března 2024

Centrum dostihového průmyslu je ve válce. Proti hluku letadel

Centrum dostihového průmyslu je ve válce. Proti hluku letadel

Plánovaná letová zóna nad britským Newmarketem ohrožuje miliardový dostihový průmysl na britských ostrovech. Mezi protestujícími jsou dubajský emír a další klíčoví hráči trhu s plnokrevníky.

Měl to být čistě regionální problém, rozšiřování leteckého koridoru v okolí Londýna se ale v posledních týdnech stalo nečekaně mezinárodní záležitostí. Na jedné straně sporu stojí Národní služby letového provozu (NATS), usilující o zřízení nových vyčkávacích zón pro stroje mířící na londýnská letiště, proti nim se postavili vlivní chovatelé a trenéři dostihových koní. V sázce jsou miliardy liber.

Jedna z budoucích zón, kde budou kroužit letadla těsně před přistáním na Heathrow či Stanstedu, má totiž vést nad Newmarketem - centrem miliardového dostihového průmyslu na britských ostrovech.

Nad místy, kde se ve výbězích desítek hřebčínů popásají nejcennější plnokrevníci dubajského emíra Mohammeda Rašída al Maktúma či dědičky švédského "krabicového" impéria Tetra Pak Kirsten Rausingové, by mělo od příštího roku létat 33 letadel za hodinu. To by podle předběžných propočtů mělo znamenat trvalý nárůst hluku o 60 decibelů.

Městečko, kde se o tři tisíce koní stará asi 7000 lidí, se o svůj průmysl obává.

"Toto je mezinárodní byznys, který je navíc velmi mobilní. Newmarket stál na pokraji zániku už před patnácti lety, když hrozilo prudké zhoršení daňových podmínek pro majitele stájí. Nyní se nebezpečí opakuje," řekl listu Guardian konzervativní poslanec James Paice.

Proti "zácpám"

Zastánci nového projektu argumentují vzrůstajícím zatížením londýnských letišť. "Letový provoz v posledních dvaceti letech narostl do obrovských rozměrů. Některá letiště už nestíhají plnit nároky, ve vzduchu dochází místy k regulérním dopravním zácpám. To má negativní vliv na životní prostředí a způsobuje i zpoždění mnoha letů," řekl šéf exekutivy NATS Ian Hall.

"Stále více lidí chce létat a naším úkolem je zajistit, aby to pro ně bylo bezpečné a bez zdržení," dodal. Přesměrování velké části letů má podle něj navíc ulevit některým jiným oblastem.

Zamýšlené zóny mají být součástí reorganizace stávajícího systému leteckých koridorů, který v Británii fungoval třicet let. Nyní experti bijí na poplach, že je třeba systém přizpůsobit nárůstu letů v posledních desetiletích. Zatímco v roce 1975 činil počet vzletů a přistání na britských letištích 701 000, v roce 2006 to už bylo 2,4 milionu.

Jiný pohled mají lidé v Newmarketu, kteří sepisují petice.

"Chovatelé koní si kdysi tuto oblast vybrali právě kvůli zdejšímu klidu. V případě nárůstu hluku je přestěhování jedinou možností," řekl předseda asociace newmarketských chovatelů Alastair Watson.

Majitelé plnokrevníků se nevzdávají naděje, že se jim podaří stávající plány zvrátit. Až do 22. května stále běží veřejné připomínkové řízení, po kterém dojde k definitivnímu rozhodnutí.

Síla dostihových magnátů spočívá právě v mezinárodnosti jejich byznysu. Protestní schůze se zúčastnili i zástupci dubajského emíra a řada dalších vlivných hráčů světového dostihového sportu. Společně angažovali vyhlášeného právního experta z letecké oblasti Johna Steela, který má přimět NATS k přehodnocení záměrů.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů