Pátek, 19. dubna 2024

V obci budou hlasovat o hluku

V obci budou hlasovat o hluku

Němčovice - Znáte to: v neděli odpoledne si lehnete, chcete si odpočinout a najednou vám pod okny nebo na vedlejší zahradě začne někdo hlučet se sekačkou na trávu. Atmosféra klidného odpoledne je pryč, leckdy může situace vyústit i v ostrou sousedskou hádku.

Tomu se právě chtějí vyhnout v Němčovicích na Rokycansku. V neděli a o státních svátcích hodlají obecně závaznou vyhláškou zakázat používání motorových sekaček na trávu, křovinořezů, cirkulárek, štěpkovačů, motorových kos atd. Ještě předtím se chtějí obyvatel obce zeptat v místním referendu, zda jsou pro zákaz.

„Množily se stížnosti na takové to nedělní drnčení a vrčení, které se linulo z různých zahrad. Když to potom trvá celé odpoledne, tak chápu, že to musí být o nervy,“ říká starosta Karel Ferschmann.

Starosta osobně bude v referendu, které se uskuteční 23. srpna, volit zákaz. Na webových stránkách obce obyvatelé již druhý týden hlasují o tom, co si o problému myslí.

Nejvíce - 40 procent lidí - zatím hlasovalo pro Ano, alespoň v neděli by měl být v obci klid. Závazného rozhodnutí se ale němčovičtí dočkají až v srpnu po obecním referendu.

Podle představitelů ministerstva vnitra, kteří znění vyhlášky musí schválit, je novinka možná jen v případě, že zákaz bude omezen na určitý časový úsek dne - například ranní a večerní hodiny. „Nepřípustný je zákaz takovýchto činností po celý den,“ říká Vladimír Řepka, mluvčí ministerstva vnitra.

Podobná vyhláška platí již více než rok v Konstantinových Lázních. Během pracovního týdne nemohou lidé se sekačkou na zahradu do osmi hodin dopoledne a od sedmi večer. Stejné je to v sobotu. V neděli je povoleno pracovat dvě hodiny dopoledne a dvě odpoledne. Za porušení hrozí pokuta. „Zatím jsme ji ještě nikomu nedali,“ uvedl starosta Karel Týzl.

Podle Ferschmanna není vyhláška zaměřena jen proti chalupářům, kteří v Němčovicích většinou tráví jen víkendy. „Leckterý místní udělá větší hluk než chalupář,“ říká.

Na nedělní klidný odpočinek se těší například němčovický Jiří Malík, podle kterého je hluk leckdy nesnesitelný. „Celý týden dělám jako blbec a aspoň v neděli bych měl rád chvíli klidu,“ říká Jiří Malík.

Vyhláška zakazující hluk již léta platí mimo jiné i v sousedním Rakousku a Německu. Nedělní „německý“ klid si nemůže vynachválit například Jaroslav Matuška, primář gynekologicko-porodnického oddělení Domažlické nemocnice, který několik let pracoval v nemocnici v německém Furth im Waldu. „Je pravda, že v Německu tento zákaz všichni dodržují a v neděli zde bývá klidno,“ uvedl Matuška.

 

 Anketa z Němčovic

Zákazat v neděli práci se sekačkou?

Ano, alespoň v neděli by měl být

v obci klid 40 %

Kristepane, koho zase taková

blbost napadla? 30 %

Ne, je to jediný den, kdy mohu

doma něco dělat 12 %

Ano, sekat trávu a řezat dříví se

dá také v sobotu 8 %

Bravo, konečně to někoho

napadlo! 7 %

Zakázat sekat trávu?

Je mi to jedno 3 %

 

Autor: (pp)

Zdroj:Mladá fronta Dnes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů