Pátek, 29. března 2024

Ekologové vyzvali lidi z Plzeňska, aby doplnili hlukový plán MD

Ekologové vyzvali lidi z Plzeňska, aby doplnili hlukový plán MD

Datum: 17. 6. 2008
Plzeň - Plzeňské ekologické sdružení Děti Země protestuje proti návrhu akčního plánu, který má snížit hluk z automobilové dopravy v Plzeňském kraji. Považuje ho za nedostatečný. Vyzývá veřejnost, aby ve stanovené lhůtě do 4. července návrh z dílny ministerstva dopravy připomínkovala. ČTK to dnes řekl Martin Hyťha z Dětí Země Plzeň.

Akční hlukový plán zveřejnilo ministerstvo na svých webových stránkách. Obsahuje opatření ke snížení hlukové zátěže z automobilismu. V regionu navrhuje výstavbu obchvatu Klatov a přeložky silnice I/26 na Nové Hospodě v Plzni, tedy už připravované projekty. Součástí plánu je i výměna oken u domů v Rokycanské, Skvrňanské a Domažlické ulici v Plzni.

"Navržená opatření jsou pro účinné snížení hlukové zátěže nedostatečná. Výměna oken samozřejmě může zlepšit situaci uvnitř bytů. Cílem akčního plánu by však mělo být i to, aby se ve městě dalo žít nejen za zavřeným protihlukovým oknem, ale i na ulici," uvedl Hyťha.

Děti Země navrhují doplnění plánu o některé opomenuté způsoby snižování hlukové zátěže. V přetížených úsecích komunikací jde například o snížení nejvyšší povolené rychlosti a kontrolu jejího dodržování pevnými radary nebo výměnu povrchů vozovek za nízkohlučné.

Po uvedení plánovaných přeložek do provozu navrhují ekologové omezení dopravní intenzity na stávajících trasách. "Jinak by se růstem počtu automobilů časem hluk dostal na stejnou úroveň," dodal Hyťha s tím, že samotná nová silnice ke snížení hluku nestačí.

K návrhu akčního plánu se může kdokoli vyjádřit do 4. července. Děti Země vyzývají veřejnost, aby možnosti využila. V souvislosti s tím sdružení zveřejnilo na internetové stránce www.detizeme.cz/hluk informace o návrhu akčního hlukového plánu a vzor možného vyjádření.

Návrhy akčních hlukových plánů jsou na webu ministerstva dopravy http://www.mdcr.cz/cs/Strategie/Akcni_plany/akcni_plany.htm.

Václav Prokš dvd

zdroj: ČTK

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů