Úterý, 23. dubna 2024

Občovští sepsali petici proti hluku od letadel

Občovští sepsali petici proti hluku od letadel

Příbramsko/ Na nesnesitelný hluk z výsadkových letadel z Dlouhé Lhoty si stěžuje další obec na Příbramsku, a tou je Občov. Lidé tam sepsali petici.

Stejný problém s hlukem řeší také obec Háje, kde se už od roku 2005 snaží v tomto ohledu zajistit lidem ve vsi klid. Zatím ale marně.
„Za hezkého počasí je tady často přes den od pátku do neděle nesnesitelný rachot. Vím, že jde o výsadkové letadlo. Než vzletí do určité výšky, tak dělá velký hluk a točí se nad námi. Měli by se točit někde nad lesy a ne tam, kde chtějí lidé odpočívat,“ sdělil před časem obyvatel obce Háje Miroslav Feit.
Starostka obce Háje tvrdí, že od první stížnosti občanů na hluk vůbec nikdo nezaznamenal žádnou změnu k lepšímu.
„Připojíme se k petici, kterou sepsali lidé v Občově,“ řekla starostka Hájů Pavla Měchurová. Jeli jsme do Občova. Sotva jsme před místními vyslovili záměr naší návštěvy, zaplavila nás vlna emocí. „Jakmile se udělá lepší počasí, tak to nad námi vrčí celé víkendy. Ráno od šesti hodin už létají, a to není slyšet vlastního slova,“ postěžoval si Josef Míka.
Starosta Občova Jaroslav Kosán řekl, že zhruba před čtrnácti dny posílal stížnost na Odbor životního prostředí Středočeského kraje, ale žádná odezva doposud nepřišla. A tak prý místní sepsali petici, na kterou zatím se podepsalo asi šedesát lidí z osmdesáti.
„S lidmi, kteří mají na starosti stará a hlučná letadla, jsme měli jednání. Slíbili, že se po vzletu budou otáčet nad lesy, ale někteří piloti domluvu nedodržují a létají zase přímo nad obcí. Je to jen o vůli těch, kteří letadlo řídí. Zatím je to ještě horší,“ zhodnotil situaci starosta Občova Jaroslav Kosán.
Řemeslník Zdeněk Borovička z Občova nevidí situaci do budoucna vůbec růžově. „Mám obavy, že nové hangáry, které se na letišti staví, budou sloužit k parkování starých strojů, a tudíž i k jejich zkoušení. To by byl nesnesitelný hluk i přes týden,“ řekl. Podle vedoucího letového provozu Aeroklubu Příbram Vojtěcha Labudy jde o přehnané obavy lidí. „Pokud budou mít lidé v okolních obcích nějaké otázky nebo budou nespokojeni, rád se s nimi sejdu. Ale žádná omezení kvůli hluku letiště nemá,“ sdělil Deníku.
To ale rozhodně neznamená, že se problém smete se stolu. „Něco se s tím musí udělat. Lidé tady mají zájem o pozemky. Když se sem přijedou podívat a slyší ten kravál, ihned si to rozmyslí,“ zalitoval starosta Občova Jaroslav Kosán.

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů