Čtvrtek, 25. dubna 2024

Boj s hlukem: Praha 2 chce omezit provoz na magistrále

Boj s hlukem: Praha 2 chce omezit provoz na magistrále

Praha - Připomínkové řízení k akčnímu plánu na snížení hluku je v polovině. S vlastními návrhy na snížení hlukové zátěže v metropoli už přišly desítky občanů a nezahálejí ani městské části. Praha 2 chce prosadit úpravy na magistrále, jinde chtějí další protihlukové clony.

„Zatím dorazilo přibližně čtyřicet připomínek. Všechny postupně vyřizujeme a následně budou vypsány ve zvláštní příloze plánu. Využity některé z nich určitě budou,“ řekl Deníku Josef Novák ze společnosti Akustika Praha, která plán pro magistrát vypracovala.

Ohlasy jsou podle Nováka zatím spíše pozitivní, lidé prý často chtějí plánovaná opatření rozšířit i do míst, ve kterých nejsou potřeba.

„Opakují se případy, kdy lidé bydlí v tichém prostředí a doléhá k nim hluk ze vzdálenějších komunikací. Hlukové limity tu ale překročeny většinou nejsou,“ vysvětluje.

Semafor za Nuselským mostem
Místem, kde limity překročeny rozhodně jsou, je magistrála. Praha 2 proto přichází v rámci připomínkovacího řízení s několika podněty na její ztišení.

„Hluk zde může snížit jedině omezení rychlosti. Jak toho ale docílit? Nejlepším řešením je podle nás zřízení světelné signalizace za Nuselským mostem. Semafor by do Legerovy ulice vpustil méně aut, takže by se ani netvořily kolony před křižovatkou s Rumunskou,“ tvrdí zástupce starostky Václav Vondrášek (ODS).

Městská část dále požaduje snížení počtu jízdních pruhů v Sokolské i Legerově na tři a nevzdává se ani myšlenky prodloužení plánovaného tunelu od Muzea až k mostu. Podle autorů plánu zní návrhy Prahy 2 zajímavě, otázkou ale zůstává, jak by reagovala čtvrtá městská část.

„V první řadě požadujeme vypracování studie, která by ukázala, jaký dopad by řešení na Prahu 4 mělo. Kdyby se měly všechny kolony přesunout k nám, budeme samozřejmě proti. S Prahou 2 ale jednáme a počátkem září předložíme společné memorandum,“ uvedla mluvčí Prahy 4 Markéta Aulová.

Také dodala, že městská část předloží vlastní návrhy na snížení hluku na magistrále a dalších kritických místech.

Chtějí delší stěny
Své podněty zaslali i starostové z jiných částí Prahy. Ve Slivenci například požadují prodloužení plánované protihlukové clony v ulici K Barrandovu.

„Chceme, aby se stěna prodloužila v obou směrech. Jednak na severní straně u Holyně, kde se hluk hrozně nese, a potom na jižní straně u křižovatky na Řeporyje,“ prohlašuje starostka Slivence Jana Plamínková (SNK).

Ne všude si ale stěny přejí. Nejostřejším kritikem tohoto druhu opatření je občanské sdružení Za naši budoucnost, které odmítá výstavbu protihlukových clon v ulici V Holešovičkách. Oficiální stížnost však podle Nováka sdružení dosud nezaslalo.

http://www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů