Čtvrtek, 18. dubna 2024

ŘSD začíná v Plzni měnit prvních 1200 oken kvůli hluku z dopravy

ŘSD začíná v Plzni měnit prvních 1200 oken kvůli hluku z dopravy

Plzeň - Ředitelství silnic a dálnic vymění nebo opraví do konce roku 1200 oken v domech na plzeňské Rokycanské třídě od Teska k pivovaru. Na odstranění nadlimitního hluku z dopravy má letos téměř 20 milionů korun. Smlouva s dodavatelem je těsně před podpisem, řekl dnes ČTK ředitel plzeňského ŘSD Zdeněk Kuťák. V dalších třech letech budou výměny pokračovat na dalších místech kraje.

"Obeslali jsme pět firem, dvě podaly nabídky, lepší jsme vybrali," dodal Kuťák. ŘSD oslovila stavebníky, kteří výměny nejen zvládnou, ale musejí mít okna certifikovaná proti hluku. Vítězná stavební firma, která začne pracovat hned v září, okna buď vymění, seřídí nebo přetěsní. ŘSD uhradí kompletní úpravy oken, občané se na nich nepodílejí. Zahajujeme Rokycanskou, kde je uliční profil a trasa jasně definovaná a nedojde tam k odchylkám vlivem nových staveb, vysvětlil ředitel.

Výměna oken v Plzni potrvá ještě příští rok. ŘSD jich potřebuje upravit celkem 3420 v 252 budovách. Ještě letos by měla začít stejná akce v Domažlicích a okolí, tedy na silnici I/22 od Draženova na Domažlice a Klatovy. Tato akce přijde také zhruba na 20 milionů Kč. Celkem má dostat letos plzeňské ŘSD na protihluková opatření 83 milionů korun. Postavit chce také protihlukovou zeď podél přivaděče k dálnici D5 v ulici K dráze v Plzni, kde byly ve vyšších patrech domů naměřeny vyšší hodnoty.

Výměny oken budou pokračovat i v dalších letech, nejzatíženější část Plzně a Domažlicka jsou první etapou. Investor má na hluk výjimky od hygieniků do roku 2011, v Plzni do roku 2010. ŘSD spravuje v Plzeňském kraji 450 km silnic první třídy. Kolem nejzatíženějších bude upravovat tisíce oken nejméně za 200 milionů Kč. Rychlost bude záviset na přísunu státních peněz.

Václav Prokš

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů