Pátek, 19. dubna 2024

Lomoz všude kolem aneb Hluk a jeho vliv na bydlení a zdraví

Vstáváte za zpěvu ptáků a ukolébavkou Vám je cvrkot lučního hmyzu? Pak máte veliké štěstí!
Lomoz všude kolem aneb Hluk a jeho vliv na bydlení a zdraví

Mnoho lidí se bohužel potýká s problémem intenzivního hluku v okolí svého bytu či domu. Z bytu se pak může velice lehce stát místo klidného zázemí a útočiště nepříjemná past. Jak to řešit? Jak se s tím vyrovnat?

Kde jsou hlukem nejvíce postižené lokality?

Zejména ve větších městech je mnoho obyvatel ve svých bytech vystaveno více či méně intenzivnímu hluku. V první řadě jde o hluk doprovázející silniční dopravu – mezi nejvíce postižené patří domy v okolí frekventovaných komunikací. Přestože je v České republice hluk spojený s železniční dopravou považovaný spíše za okrajovou záležitost, ani tento problém nelze podceňovat. Nezanedbatelný hluk lze zaznamenat také poblíž některých velkých podniků či provozoven, které podle typu svého provozu mohou vydávat specifický nepříjemný zvuk. Nadměrný hluk spojený se stavební činností, tedy spojený s pohybem těžké techniky je sice přechodný, o to více možná nepříjemný. Zřejmě s největšími problémy v tomto směru se potýkají obyvatelé žijící v blízkosti letišť. Zvuk, který přistávající a vzlétající letouny vydávají, je velice intenzivní a jeho frekvence je nepravidelná. V tomto případě nepomohou ani běžná opatření - protihlukové stěny, výsadba zeleně apod.

Jak lze problémy s hlukem řešit?

Jak efektivně řešit problémy s hlukem? Jedním ze způsobů, který se nabízí, jsou protihluková okna. Ta jsou velice často využívána zejména v nejvíce postižených lokalitách u velkých silnic, železničních koridorů či letišť. Další alternativou, jak se bránit nepříjemnému hluku je protihluková izolace stěn. Toto opatření je však nejvhodnější realizovat rovnou při výstavbě domu, kdy lze s tímto zásahem předem počítat a dobře ho naplánovat. Částečnou ochranou proti hluku může být v některých případech i reorganizace bytu. Obecně se doporučuje na hlučné strany domu umisťovat místnosti, ve kterých člověk pobývá méně nebo v nich hluk tolik nevnímá – např. kuchyň či obývací pokoj. Okna ložnice a dětského pokoje by ale měla být orientována na klidnější stranu domu, např. do vnitrobloku či do zahrady, pokud nám to však situace dovoluje.

Hygienické limity

Hygienické limity pro venkovní hluk jsou stanoveny v rozmezí 50-70dB pro den (6.00–22.00 hod.) a 40-65dB pro noc (22.00–6.00 hod.). hluk.eps.cz Přestože hygienici intenzitu hluku kontrolují, neznamená to, že jsou limity vždy dodržovány. Je tedy hlavně člověku samotném, aby pro ochranu svého sluchu udělal co možná nejvíce.

Zdravotní rizika

Odborníci varují – permanentní hluk, ve kterém se dnešní člověk pohybuje může mít neblahé následky na jeho psychické i fyzické zdraví. V moderním světě se člověk setkává s mnoha zvuky. Přestože se většinu z nich naučil nevnímat, neznamená to, že tyto zvuky neslyší. Naopak, naše uši a mozek zpracovávají 24 hodin denně neuvěřitelné množství zvukových podnětů. Výsledkem dlouhodobého vystavování nadlimitnímu hluku jsou pak psychické problémy a onemocnění či poškození sluchového ústrojí.Co s tím? Pokud Vás ve Vašem okolí obtěžuje hluk a nemáte klid ani ve svém bytě, snažte se svým uším ulevit co nejvíce. Ideální je relaxace. Klidný víkend strávený v přírodě, kde uslyšíte pouze šum lesa a zurčení vody v potůčku, bude pro Vás tím nejlepším lékem.

http://www.svet-bydleni.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů