Úterý, 16. dubna 2024

Tuřany dostávají za hluk peníze i lístky zdarma

Tuřany dostávají za hluk peníze i lístky zdarma

Brno - Co pro jedny znamená mimořádnou a dechberoucí podívanou, pro druhé je nejhlučnějším víkendem v roce. Většina obyvatel domů v bezprostřední blízkosti tuřanského letiště se však s leteckým festivalem už smířila.

„Hlučno tu bývalo už za vojenského letiště, a to tu byl randál každý den. Teď je to jen jednou za rok a dětem se podívaná líbí,“ odpovídali většinou vloni, když jim letadla přelétala nad domy.

Právě kvůli hlučnosti dvoudenního festivalu se kdysi v Tuřanech sepisovaly petice proti jeho pořádání. Krajští radní a město Brno však o přehlídku stojí. A pořadatelé se se zástupci městské části domluvili.

„Máme sepsanou oficiální smlouvu. Dohodli jsme se na určité finanční refundaci pro městskou část a například i na vstupu zdarma pro děti z tuřanských škol,“ uvedl ředitel festivalu Aleš Cabicar.

Pořadatelé se také snaží snížit hlučnost programu, který trvá přes šest hodin. Piloti vědí, jaké manévry smějí nad obytnou zástavbou provádět a v jaké výši. „Hranici prostoru, v němž mohou účastníci létat, jsme letos posunuli blíž k dráze, aby bylo nad Tuřany méně hluku,“ podotkl letový ředitel festivalu Vladimír Griga.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů