Sobota, 20. dubna 2024

Obyvatelé v okolí letiště chtějí změnu zákona o hluku

Obyvatelé v okolí letiště chtějí změnu zákona o hluku

Kolín/Pašinka - Nesnáze kolem letiště nemají jeden kámen úrazu, ale hned celý kamenolom.

Obliba například tandemových seskoků a vůbec sportovních aktivit zde stoupá a jejími příznivci je čím dál více lidí z blízkého okolí i poměrně zdaleka. „Letiště splňuje všechny normy,“ říká vedoucí letového provozu Jaroslav Novák. A skutečně. Hluk z letiště nepřekračuje žádnou současně platnou normu. Ruch na aeroportu je soustředěn hlavně do víkendových dní, které většina lidí využívá k odpočinku. Někteří právě za aktivitami na letišti coby víkendovou pohodou přijíždí, jiné právě to samé nepříjemně obtěžuje hlukem. „Mám malé dítě a v dětské chůvičce slyším stoupající letadlo,“ říká maminka Marcela. „Před hlukem se nedá schovat ani za zavřená okna,“ stěžuje si další z pisatelů, kteří se zapojili do obří diskuze na tomto webu.
Jak celou situaci řešit? Zeptali jsme se několika politiků, po jejichž názoru právě čtenáři webu volali.

„Hluk je obrovským problémem, nikomu by se nelíbilo, kdyby mu v sobotu a v neděli nad hlavou kroužila letadla. Představitelé měst a obcí by se měli sjednotit a společně s úřady proti zdroji hluku postupovat,“ říká Robert Drda s tím, že v některých zemích Evropy je o víkendu hlukový limit nižší než ve všední dny. „Tudy by mohla vést cesta,“ vidí možnost s ohledem na to, že zákon co do hluku nerozlišuje mezi velkým a malým letištěm. „Ač je kolínské letiště malé, je tam o víkendu značný provoz. Podle mých odhadů denně 30 až 35 vzletů, což je poměrně dost na to, že nejde o vysloveně sportovní letadla, ale velká typu L 410, která jsou velmi hlučná. Chce to novelizaci protihlukového zákona – přísnější hlukové limity o víkendu na všechno,“ dodal Robert Drda.

„Zatím jsou informace předávány pouze ústně, nemáme, podtrhuji zatím, konkrétní podnět od obyvatel Kolína, abychom se problémem mohli jako rada města zabývat, nicméně předběžně se o tom na zasedání rady již hovořilo,“ otevřel místostarosta Kolína Roman Pekárek další hledisko celé záležitosti, a to fakt, že letiště neleží v katastru Kolína, nýbrž Pašinky. „Každopádně pokud se ukáže, že v Kolíně existuje skupina obyvatel, která je vlivy z letiště obtěžována, budeme věc řešit například prostřednictvím hygienické stanice a úřadu pro civilní letectví,“ dodal s tím, že zatím se na kolínskou radnici nedonesl ani podnět od samospráv sousedních obcí například co do společného postupu.

„Také hejtman Petr Bendl přislíbil účast na problému a budeme se snažit najít společnou řeč,“ shrnul starosta Kolína Jiří Buřič a dodal, že do hry by se měl vložit i krajský hygienik. „Chápu ty, kteří se rádi dívají na krásu parašutistických seskoků, i to neskutečné naštvání těch, kterým dunící letadla hřmí nad domy. Na to, aby došlo ke změně zákona, tedy aby se dalo konstatovat, že celoplošně přijatá norma je špatná, musí zasednou řada odborníků,“ doplnil s tím, že diskuzi na toto téma je třeba otevřít, protože obyvatel, jimž hluk vadí, je celá řada, na druhou stranu jsou zde ti, kteří se aktivitám typu seskoků věnují jako koníčku a také podnikatelská aktivita, kterou je třeba vykonávat v mezích zákona, což se v tuto chvíli děje.

Starosta Pašinky Miloš Flanderka uvedl, že oficiální stížnost obyvatel své obce na stole nemá. „Pokud by byla, postupovali bychom objednáním měření hluku. Předem ale mohu říci, že naměřené hodnoty normy nepřekročí,“ odhadl.

O tom se přesvědčili i v Radovesnicích I, kde se již měřilo. „Pokud bude jednání ohledně možné změny zákona, zúčastníme se a budeme reagovat a nastalou situaci,“ zakončila starostka Danuše Dušková.

Zdroj:Kolínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů