Středa, 24. dubna 2024

Nové vyhlášky omezí hluk

Nové vyhlášky omezí hluk

Český Krumlov - Město si po roce příprav posvítí na ty, kteří obtěžují své okolí.

Komu vadí v Českém Krumlově noční hluk od neukázněných turistů či z rušných restaurací, nebo lidé popíjející alkohol veřejně nedaleko školy, možná bude od nového roku lépe spát. Dlouho připravované obecně závazné vyhlášky města, týkající se především veřejného pořádku, už jsou připraveny a pokud je schválí listopadové zasedání zastupitelstva, vstoupí v platnost za dva měsíce.

Podle mluvčí českokrumlovské radnice Jitky Augustinové se jedná o tři vyhlášky. „Jedna upravuje podmínky pro pořádání, průběh a ukončení akcí typu technoparty, druhá upravuje podmínky pro pořádání kulturních akcí, třetí pak zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku,“ přiblížila včera.

Stop technopárty
Představa dunícího techna poblíž historického centra je opravu nevábná, ale nemusí se jednat ani o tisíce mladých lidí poskakujících kolem reprosoustav. Stačí letní terasy a restaurace v centru během hlavní turistické sezony.

Největší problémy s hlukem v Českém Krumlově mají lidé bydlící těsně vedle těchto provozoven. Právě z jejich popudu jsou ve vyhláškách poměrně silná omezení.

Podle velitele českokrumlovských strážníků Jana Šítala nejsou některé historické domy a provozovny stavěné na to, aby odhlučnily hudební produkci plynoucí z jejich útrob. V některých případech se tak dá nočnímu hluku jen těžko zabránit. „Takových provozoven, které vyhovují, je ve městě velice málo,“ míní Šítal. Jiní obyvatelé jsou benevolentnější nebo rušný život nevnímají tak silně. „Hluk dělají možná tak mladí v pátek, když chodí z hospod. Jinak si myslím, že hlavně mimo sezonu je tu naprostý klid,“ míní například Gabriela Wolfová.

Důležitou součástí vyhlášek je oznamovací povinnost. Akci musí nahlásit pořadatel 15 dní před jejím konáním. „Pokud by si někdo z obyvatel stěžoval na hluk, strážníci tak budou vědět, kam jít. Důležité ale také je, že akce tím můžeme více korigovat, takže už by se neměla opakovat situace, jako letos během koncertu Markéty Irglové, kdy nedaleko odtud spustil někdo jiný ohňostroj,“ podotkla mluvčí.

Veřejný pořádek
Zabezpečení pořádku na veřejných prostranstvích se týká také omezení konzumace alkoholu na některých místech. „Alkohol by nikdo neměl veřejně pít v blízkosti škol, školek, u městského úřadu, na autobusovém i vlakovém nádraží a zastávkách,“ dodává mluvčí Augustinová. Podobných regulací se také dočká odpalování ohňostrojů na pozemcích města.

Oficiálním záměrem města je: „Zamezení obtěžování hlukem z veřejné produkce hudby a zamezení dalších nežádoucích jevů s tím spojených. Tedy i hluku od vracejících se návštěvníků nebo znečištění veřejného prostranství.“ Ten řeší také zákon o zdraví, obsahující doposud stále platný paragraf o nočním klidu. Pokud se tedy někdy nějaký výtržník odmítá v noci uklidnit zvoláním: „To platilo jen za komunistů!“ pak se velice mýlí. V pracovní dny stále platí noční klid od 22. hodiny večerní do šesté hodiny ranní. O víkendu pak do osmé ranní.

 

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů