Úterý, 16. dubna 2024

Kdo to ve vesmíru řve? Vědci pátrají po zdroji neznámého hluku

Kdo to ve vesmíru řve? Vědci pátrají po zdroji neznámého hluku

Ve vesmíru by mělo být docela ticho. Není. Překvapilo to i americké astronomy z projektu ARCADE, jejichž měření přehlušil "hluk" šestkrát silnější, než by čekali. Co se skrývá za řevem z hlubokého vesmíru? Odborníci to netuší.

Samozřejmě se nejedná o zvukové vlny, ty opravdu nemají ve vesmírném vzduchoprázdnu šanci, radiové - tedy elektromagnetické se jím však šíří.

Řada vesmírných těles - jako jsou hvězdy a quasary - elektromagnetické vlny vysílají. To vědci vědí. Jenže nedávno zachytili nové vlnění, které je šestkrát "hlasitější" než všechny dosud známé radiové zdroje ve vesmíru dohromady.

"Vesmíru se děje něco nového, něco zajímavého,"  oznámil ve středu Alan Kogut z Goddardova střediska vesmírných letů citovaný stanicí MSNBC na 213. konferenci Americké astronomické společnosti. Jeho tým vypustil speciální balón nazvaný ARCADE, který je vybaven radiometrickými a dalšími přístroji pro měření elektromagnetických emisí.

Balón byl vypuštěn v červenci 2006 ze střediska NASA v Texasu a nyní se pohybuje ve výšce 36 500 metrů nad zemským povrchem, kde se už atmosféra rozplývá do vesmírného vzduchoprázdna.

Cílem projektu bylo detekovat vyzařování prvotních hvězd. Místo toho však naměřili dosud neznámý elektromagnetický "hluk", který neodpovídá vyzařování žádného ze známých objektů, ať již jde o jednotlivé hvězdy nebo celé galaxie.

"Opravdu nevíme, co to je," říká člen týmu Michael Seiffert.  Zatím je to záhada a hledači UFO získali nový námět pro spekulace.

Zdroj: Novinky

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů