Pátek, 29. března 2024

Brněnská radnice zaplatí za opatření proti hluku 3,4 miliardy korun

Brněnská radnice zaplatí za opatření proti hluku 3,4 miliardy korun
Brněnští radní ve středu přijali plán na boj s hlukem. Jak agentuře Mediafax řekl brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD), magistrát zaplatí za úpravy ulic a budov během nejbližších patnácti let bezmála tři a půl miliardy korun.

"Nejpostiženějšími zónami města jsou páteřní silnice, po kterých jezdí tramvaje," uvedl Onderka. Měření odborníků podle něho prokázala, že ve většině z nich hluk vysoce přesahuje povolené hygienické limity. Bydlení v nich proto představuje zdravotní riziko. "Kromě silnic s tramvajovým provozem je nejhorší situace na Kolišti, v Úvoze a v Plotní ulici," řekl Onderka.

Magistrát proto začne v roce 2010 postupně měnit okna na exponovaných domech. Městskou pokladnu to během čtyř let přijde na 240 milionů korun. Postupná rekonstrukce tramvajových tratí bude trvat do roku 2024, náklady na ni jsou v dnešních cenách propočítány na 2,2 miliardy korun. "Během té doby položíme v některých ulicích i drenážní asfaltový koberec, který hlučnost provozu zmírní," dodal primátor. Město za něj zaplatí 869 milionů korun.

Plán radních musí ještě posvětit brněnské zastupitelstvo, které se sejde příští čtvrtek.

Autor: Jiří Nováček

http://www.mediafax.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů