Pátek, 29. března 2024

K protihlukové stěně ve Zvíkově by se měl vyjádřit i jindřichohradecký hygienik

K protihlukové stěně ve Zvíkově by se měl vyjádřit i jindřichohradecký hygienik

Obyvatelé Zvíkova na Českokrumlovsku od loňského dubna marně protestují proti budované stěně, která je má ochránit před hlukem z modernizované železniční trati z Horního Dvořiště do Českých Budějovic. 

Na první pohled možná nelogické, ale jak vysvětluje starosta Jan Ondřich, mají k tomu své důvody. Zeď, kterou staví Správa železniční a dopravní cesty, totiž znehodnotí bydlení lidem, jejichž domy jsou jen několik metrů od trati, zejména tím, že je od jihu zastíní. Navíc zeď vesnici rozdělí. Nikomu z obyvatel se stavba podle starosty nelíbí.

O akci se navíc občané dozvěděli až na poslední chvíli, řekl Jan Ondřich: "Když přišli na obec žádat o stavební povolení, tak jsem jim povoloval užívání pozemku kolem mostu, protože ten se musel opravit a vyměnit u něj celou ložnou plochu. Tak to jsem jim schválil, ale o ničem jiném řeč nebyla a o nějaké stěně nikdo nejednal. Když se pak začal vozit materiál a stroje, tak jsme se ptali, na co na most potřebují tolik strojů a teprve pak nám řekli, že se bude stavět stěna."

Správa železniční a dopravní cesty už postavila zhruba polovinu z plánované protihlukové stěny podél trati ve Zvíkově na Českokrumlovsku. Stavba je pozastavena, ale v březnu by měla pokračovat. Zvíkovští se ale nechtějí vzdát a pokud je nikdo nevyslyší na zdejších úřadech, chtějí vše oznámit v Bruselu.

"Chceme, aby prověřili stavbu, kterou lidé nechtějí. Brusel asi dráze zkrátí peníze. Oni totiž potřebují peníze prostavět. Uvidíme, jak se k tomu postaví Brusel, když vynaloží takové peníze a zjistí, že lidem se zhorší životní podmínky a do domů jim nepůjde světlo," dodal starosta Jan Ondřich.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů