Pátek, 29. března 2024

Stimul: Do Prahy zavítá Merzbow, zakladatel hlukové hudby!

Stimul: Do Prahy zavítá Merzbow, zakladatel hlukové hudby!
Dalším splněným snem příznivců experimentální hudby bude koncert Merzbow, japonského průkopníka žánru noise. Poprvé do Česka dorazí v úterý 24. března v rámci festivalu Stimul, který se koná na půdě pražského Divadla Archa. V roli předkapel se představí pražská trojice Birds Build Nests Underground manipulující zvuk starých gramodesek a obraz nalezených osmimilimetrových filmů a severočeští Napalmed, nejvýraznější představitelé noise v Čechách - na svém kontě mají mimo jiné společné album právě s Merzbow. Úvodní hlukovou performancí koncert zahájí výtvarná skupina Rafani.

Pod pseudonymem Merzbow se skrývá Masami Akita, který je mimo jiné militantním bojovníkem za práva zvířat a věnuje se propagaci veganství. Je to zajímavý paradox: nespoutaně drsná hudba v obalu propagujícím ochranu roztomilých chlupatých mývalů či superinteligentních delfínů. Útěk od estetiky žánru do oblasti, kde je snadné být nařčen z naivity a nedostatku soudnosti. Improvizovaná masa zvuku, která rozezní Divadlo Archa, však veškeré pochybnosti smete. Masami Akita rozhodně nezmírnil svůj styl!

Japonsko je zemí zaslíbenou hudebním extrémům. Plodné podhoubí tamní nezávislé hudby je jednou z hlavních příčin současné vlny popularity žánru hlukové hudby - noise. Noise coby nejméně komerční odnož elektronické hudby tři desítky let čekal na přijetí širší hudební veřejnosti a - jak se zdá - jeho zlatý čas právě nastal. Protagonisté žánru plní velké sály, účastní se mezižánrových spoluprací a jsou oceňováni publikem i kritikou.

Festival Stimul, který jako jeden z mála do Česka pravidelně přiváží aktuální alternativní a experimentální hudbu ze zahraničí, existuje už od roku 2005. V roce 2007 se stal součástí kulturních aktivit časopisu A2, jeho domovským prostorem je právě Divadlo Archa.

24. 3. 2009
Divadlo Archa, Na poříčí 26, Praha 1
MERZBOW (Japonsko)
Birds Build Nests Underground
Napalmed
Rafani
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů