Středa, 24. dubna 2024

Kvůli hluku z Dukovan až k Evropskému soudu?

Kvůli hluku z Dukovan až k Evropskému soudu?

Brno - Rodinu Fajmonových z Lhánic na Třebíčsku už rok obtěžuje silné dunění v domě. Státní referenční laboratoř teď zjistila, že monotónní zvuky vydávají transformátory z jaderné elektrárny Dukovany. Podle vyjádření hygieniků a lékařů mohou zvuky v krajním případě způsobit trvalé poškození zdraví. Manželé Fajmonovi se pokoušejí jednat se zástupci elektrárny a společnosti ČEZ o řešení jejich obtížné životní situace.

Hana Fajmonová plánovala krásný život. Porodila syna a i kvůli němu si půjčili s manželem peníze a koupili dům ve Lhánicích. Krátce po nastěhování přišel šok. "Já jsem vnímala nějaké tlumené hučení, tak jsem chodila po vyšetřeních a nakonec nás napadlo, že to může být elektrárnou," říká Hana Fajmonová.

Místo v ložnici spí teď rodina v předsíni domu. Tam je totiž zvuk nejslabší. Lékaři ale varují. Pro malé dítě je takové prostředí nebezpečné. Mohlo by mít v dospívání vážné zdravotní problémy. Podle Národní referenční laboratoře můžou za všechno transformátory. Zvuk připomínající bručení se přenáší z jaderné elektrárny do Lhánic, což je zhruba pět kilometrů vzdušnou čarou. "Ten zvuk je elektrický, to znamená, že tam jsou harmonické frekvence v násobcích a ten zvuk je horší, než by odpovídalo číslu v decibelech," vysvětluje příčinu Aleš Jiráska z Národní referenční laboratoře. "Je pravda, že my nic nepřekračujeme, všechno splňujeme, přesto tady ten problém je," přiznává mluvčí JE Dukovany Petr Spilka.

Rodinu Fajmonových nakonec navštívili zástupci ČEZ a měli řešení. Transformátory opraví do tří let. Do té doby může rodina užívat bezplatně byt v Třebíči. Jenže ani to není řešení. "Manžel a syn pracují v Brně. Už teď projedou čtyři tisíce. Kolik by to bylo, kdyby jezdili až z Třebíče?" ptá se paní Fajmonová. "Oni by rádi bydleli na druhou stranu od Mohelna k Brnu, budeme se o to snažit," slibuje Petr Spilka.

ČEZ slibuje nápravu. Rodina ale kvůli zdravotním důvodům dlouho čekat nechce. Pokud nebude náprava co nejdřív, chtějí se obrátit na Evropský soud.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů