Pátek, 29. března 2024

Cvičení Létající nosorožec se přehouplo do druhé půle, stížnosti na hluk zatím nejsou

Cvičení Létající nosorožec se přehouplo do druhé půle, stížnosti na hluk zatím nejsou

NÁMĚŠŤ NAD OSLAVOU - Největší vojenské mezinárodní cvičení v Česku Létající nosorožec se přehouplo do druhé půle. Cvičení se těší velkému zájmu fanoušků letadel, stížnosti armáda zatím nezaznamenala.


"Cvičení je rozděleno do tří fází zhruba po týdnech, takže nyní je v polovině druhé fáze. Úkoly se stávají stále složitějšími, protože do cvičení už jsou zapojeny i pozemní síly. Do středy bylo nalétáno více než 170 letů, Britové, jejichž generál cvičení řídí, jsou s dosavadním průběhem velmi spokojení. Zatím běží podle plánu, počasí vyhovuje. Ani silný nárazový vítr na začátku cvičení nezkomplikoval. Foukalo totiž po směru dráhy," uvedla mluvčí cvičení Sabina Introvičová.

Podle ní zatím náměšťská základna, která je mozkem cvičení, stížnosti na hluk prolétajících letadel zatím nezaznamenala. "Spíš volají fanoušci, kdy by se mohli přijet podívat na letadla z větší blízkosti. K pozorování letadel využívají okolní vyvýšeniny. I přes tento zájem ale o dni otevřených dveří neuvažujeme. Loni tato akce způsobila v okolí letiště dopravní kolaps, a proto se letos, kdy je cvičení navíc daleko větší, konat nebude," vysvětlila mluvčí. Se stížnostmi na hluk ale armáda počítá hlavně mimo kraj Vysočina. "Bohužel s tím ale nemůžeme dělat nic jiného, než se omluvit. Pokud chceme mít kvalitní armádu, musíme cvičit," doplnila Introvičová.

Příští týden, kdy cvičen končí, by měli vojáky přijet navštívit zástupci ministerstva obrany Velké Británie a také nejvyšší představitelé české armády. Kromě náměšťské letecké základny navštíví také oba újezdy v Brdech a Libavé, kde probíhá cvičení pozemních vojsk a kde cvičí i britská jednotka, která se tam připravuje na misi v Afghánistánu.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů