Čtvrtek, 28. března 2024

Proti hluku v Rolsberské zatím jen okna, i přes verdikt soudu

Proti hluku v Rolsberské zatím jen okna, i přes verdikt soudu

Olomouc - Obyvatelé z dopravou zatížené Rolsberské ulice v Olomouci se tento týden po dvou letech dočkali verdiktu soudu o tom, že Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) musí snížit vnější hluk provozu čtyproudé silnice. V praxi je však jeho naplnění hodně obtížné.

ŘSD totiž  oponuje, že nemá žádný právní nástroj, jak verdikt naplnit. Podle vedení organizace o případném opatření musí rozhodnout jedině silniční správní úřad. Úředníci však tvrdí opak. Jisté je tedy zatím pouze to, že se obyvatelé Rolsberské dočkají protihlukových oken.

ŘSD: Respektujeme to s politováním

„Rozhodnutí soudu s politováním respektujeme s tím, že se proti rozsudku odvoláme,“ reagovala mluvčí ŘSD Martina Vápeníková na úterní rozhodnutí olomouckého okresního soudu.

Podle jejích slov totiž ŘSD nemá v rukou právní nástroj, kterým by mohlo nařízení naplnit. Rozsudek nařizuje, aby ŘSD a ministerstvo dopravy zajistily, aby hladina hluku nepřekračovala limity.

Do konce roku nová okna

Dočkají se tedy lidé pomoci?

ŘSD ujistila, že obyvatelé Rolsberské mohou počítat s tím, že do konce roku dostanou nová okna.

„Od Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje máme výjimku na provozování komunikace s tak vysokou hlukovou zátěží pouze do 31. prosince 2009, takže výměnu 234 oken musíme stihnout do konce roku,“ sdělila mluvčí.

Vápeníková tvrdí, že pokud však jde o řešení vnějšího hluku, který překračuje limity ve dne o patnáct a v noci i o osmnáct decibelů, ŘSD není tím, kdo by měl situaci změnit.

„Vůbec to není v naší kompetenci. Jakékoliv omezení dopravy na silnici I. třídy nebo změna dopravního značení je věcí silničního správního úřadu. My jsme pouze ti, kdo opatření zrealizuje. Jestliže úřad určí, že se silnice zavře, my ji zavřeme,“ prohlásila.

Majitel musí udělat nápravu

Jiný názor však zastává Ladislav Růžička z odboru dopravy Krajského úřadu Olomouckého kraje:

„To není věc silničního správního úřadu. To musí udělat majitel komunikace, případně správce. Ten je ze zákona povinen,“ reagoval Růžička.

„Pokud by například přišli s tím, že je zapotřebí postavit protihlukovou stěnu, my bychom ji pak povolovali. Samozřejmě o návrhu musí rozhodovat krajská hygiena,“ uvedl.

Jeden z obyvatel Rolsberské ulice Jiří Skopal opakovaně poukazoval na to, že by měl majitel komunikace snížit hladinu hluku v domech a okolí.

„Žalobu jsme podávali před více než dvěma lety a jsme rádi, že soud konečně rozhodl. Jak jeho rozhodnutí naplnit, to už je věcí ŘSD,“ uvedl Skopal.

Dopravu svést do dvou pruhů

Jak si představuje protihluková opatření konkrétně svého domu?

„Určitě výměna oken za protihluková. Budu chtít ta nejlepší, která nás budou nejlépe chránit – klidně si připlatím. Přivítal bych i protihlukovou stěnu, která v případě mého domu je realizovatelná. Otázkou je, zda by někdo stometrovou zeď zaplatil,“ navrhoval řešení Skopal s tím, že ruku v ruce s tím by měla jít dopravní opatření.

„Klidně ať to tady zavřou. Jsem pro. Nebo dopravu svedou do dvou pruhů, jak to bylo v sedmdesátých letech,“ uvedl Skopal.

Lidé bydlící v okolí Rolsberské a Přerovské ulice již dříve protestovali proti výstavbě nedalekého obchodu Hornbach. Ten totiž ještě zvedl automobilový provoz v této oblasti.

Sám Skopal proti této stavbě bojoval prostřednictvím správních žalob.

„Přestože jsem soudy vyhrával, k ničemu to nebylo. Dnešek považuji za určité vítězství, protože nám poprvé dal za pravdu ohledně hluku také občanskoprávní soud,“ pochvaloval si po úterním soudním jednání.

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů