Čtvrtek, 28. března 2024

V Mníšku si stěžují na hluk, možná jim vymění okna

V Mníšku si stěžují na hluk, možná jim vymění okna

Mníšek - Bezplatné výměny stávajících oken za zvukotěsnější se zřejmě brzy dočká několik obyvatel Mníšku na Liberecku. Lidé z některých domů podél hlavního tahu obcí totiž podali stížnosti na příliš velký hluk od projíždějících aut.

Pokud měření prokáže nadlimitní hluk, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) lidem jako správce komunikace vymění okna na vlastní náklady. „V Mníšku naši pracovníci provedli měření a v těchto dnech probíhá na Krajské hygienické stanici jeho vyhodnocení,“ uvedl ředitel liberecké správy Ředitelství silnic a dálnic ČR Josef Jeníček. „Více budeme vědět po prázdninách,“ doplnil.

Jedno měření hluku od projíždějících aut tady proběhlo již v loňském roce. „Před rokem měření skutečně prokázalo překročení norem,“ informoval starosta Mníšku Roman Slezák s tím, že je podle něj výměna oken u několika domů podél hlavního tahu reálná.

„Myslím si, že Ředitelství silnic a dálnic asi vymění jen okna zasahující do silnice, která propouštějí nejvíce hluku, a zbytek nechá na místních,“ dodal Roman Slezák. Podle něj se s největší pravděpodobností bude jednat o základní typ oken, a pokud budou lidé chtít nějaká speciální, budou si muset připlatit.

Liberecká správa Ředitelství silnic a dálnic řeší v závislosti na svých finančních možnostech nadměrný hluk od svých komunikací na území celého Libereckého kraje. V loňském roce například nechala ze jedenáct milionů korun vybudovat protihlukovou clonu v libereckých Pavlovicích.

Největší investicí ŘSD v oblasti řešení nadměrného hluku je s rozpočtem 21,7 milionů korun letošní hromadná výměna oken ve více než padesáti objektech podél mezinárodní silnice I/10 v Desné na Jablonecku.

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů