Pátek, 19. dubna 2024

Hluk střelnice má omezit val

Hluk střelnice má omezit val

Kroměříž - Vyroste v Kotojedech protihlukový a protipovodňový val? Odpověď zatím nikdo nezná. Stavbu ale iniciují myslivci, kteří ve zmíněné kroměřížské místní části mají střelnici Hvězda. A v poslední době musejí stále častěji čelit stížnostem od obyvatel žijících poblíž. Nelíbí se jim totiž hluk.

„Když jsem doma, tak mi hluk střelby nevadí, ale pokud jsem venku, je to nepříjemný pocit. Nelíbí se mi to, i když jsem si na to už svým způsobem zvykla,“ svěřila se například Jaroslava Rakušanová z Kotojed.

Kvůli stížnostem chtěli myslivci na svahu pod střelnicí vybudovat protihlukový val. Návrh předložili kroměřížské radnici už vloni.

„Zkonzultovali ho, udělala se projektová dokumentace. Původně byl návrh odsouhlasen, ale na životním prostředí nakonec val zamítli s tím, že by byl zbudován z odpadu. Ale za ten je považována jak hromada pet lahví, tak i hlína,“ povzdechl si jednatel kroměřížského okresního mysliveckého svazu Jan Buksa.

O vybudování valu se chtějí myslivci znovu zasadit i letos.

„Měl by vzniknout na našich pozemcích. Chceme ho také osadit stromy, takže pod střelnicí vlastně vznikne svým způsobem dominanta, která zaštítí město a zabrání hluku. Navíc pomůže i zmírnit vodu z přívalových dešťů, která občas vytopí některé domy v Kotojedech,“ poznamenal Buksa.

Podle jeho slov se prý na lokalitu byl už i podívat soudní znalec, který potvrdil, že val ráz krajiny narušovat nebude.

„Pokud se opravdu vybuduje, bude moci sloužit i místním dětem třeba jako sáňkařský areál,“ plánuje Buksa.

Ačkoliv myslivci věří, že letos už bude návrh schválený, radnice má na to opačný názor.

„Odbor životního prostředí naposledy vznesl připomínky. A nyní je na projektantech, zda a v jaké podobě připomínky do projektu zpracují. Upravená verze ale zatím předložena nebyla,“ informoval Deník mluvčí kroměřížské radnice Pavel Zrna. „Jakmile ji předloží, odbor životního prostředí k projektu připojí své stanovisko. Když bude kladné, může předkladatel u stavebního úřadu zažádat o zahájení územního řízení,“ dodal mluvčí.

Někteří obyvatelé Kotojed se ale k možné stavbě valu staví skepticky.

„Co se týče přívalu vod, tak snad pomůže. Ale hluk to určitě nezmírní. Já už mám přes osmdesát let, takže mně osobně rachot moc nevadí. Za ty roky, co tu žiji, jsem si už na něj totiž zvykla,“ uzavřela Hilda Pěčková.

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů