Pátek, 29. března 2024

Hlasitost zvuku filmů v kině se nekontroluje

Hlasitost zvuku filmů v kině se nekontroluje

Olomouc - Zajdete rádi do kina? Nevadí vám hlasitost zvuku? Jak zjistil Olomoucký deník, někomu decibely dopadající do ucha při sledování filmového plátna přinášejí vzrušení, jinému naopak utrpení. Podle vedení olomouckého cinestaru je hlasitost produkce v sálech v souladu s hlukovými limity.

Jakými, ptají se hygienici? Na kinosály žádné neexistují.

„Do cinestaru chodím s dětmi poměrně často a musím se přiznat, že jen kvůli dětem. Mě z toho akorát bolí hlava. Hlavně reklamy před filmem jsou příšerně hlučné. Děti jsou samozřejmě nadšeny,“ uvedla osmatřicetiletá Jana z Olomouce.

„S dcerou chodím docela často a vzpomínám si, že před Ratatouille chtěla odejít a stěžovala si na hlasitost. U dětských představení by se měl hluk reklam snížit. Když s jde s vnučkou babička, tak pokaždé říká, že už nikdy…,“ popisovala Dana Kouřilová z Olomoucka.

Hlasitější produkci si však někteří návštěvníci pochvalují: „Byla jsem naposledy na Andělech a démonech – ta hudba a akce, ty přejezdy v autech mezi památkami – úžasné. Právě hlasitější zvuk tomu dodal správný náboj. Úplně jsem se chvěla,“ popisovala Monika z Přerova. „Je to o zážitku. Když v sále někdo jí a šustí, neumím si představit, že by zvuk ztlumili,“ dodala třicetiletá žena.

Podle manažerky olomouckého multiplexu Martiny Baťové jde o subjektivní hodnocení návštěvníků.

„Záleží na žánru, který si zvolí, zda jde na akční film, kde samozřejmě očekává, že hlasitost vtáhne do děje, anebo na nějaký český film. Každému se líbí něco jiného a každý si u nás najde to své,“ reagovala manažerka olomouckého cinestaru.

„Reklamy před filmem jsou hlasitější, je to cítit, když následuje například právě český film, ale ani tak nejsou hlukové normy překračovány,“ uvedla manažerka.

Na hlasitý zvuk si lidé podle jejích slov hodně stěžovali hlavně zpočátku, kdy multiplex otevřel.

„Jeden návštěvník vyhrožoval hygienou, ale hladinu jsme stáhli a v poslední době nevím, že by si někdo stěžoval. Pokud lidé budou mít pocit, že je to příliš nahlas, mohou se na nás hned obrátit, pravdou ale je, že je to z velké části věcí distributora, my si nemůžeme hlasitost nastavovat, jak se nám zlíbí,“ vysvětlila.

Kolik decibelů povoluje legislativa v kinosálech? Pracovníci Krajské hygienické stanice v Olomouci poukázali na to, že hladinu hluku při filmových produkcích v kinech žádná norma neupravuje.

„Není nastavený žádný hygienický limit. Ten je na koncert či diskotéku, ale na produkci v kině ne,“ reagovala vedoucí oddělení komunální hygieny krajské hygienické stanice Eva Čehovská. „I kdybychom chtěli hluk přeměřit a takové měření v kinosále provedli, nemáme s čím hodnoty srovnat,“ poznamenala.

Podle hygieniků je jen a pouze na lidech, zda do kina půjdou, nebo ne a zda se nechají vystavit tamní hladině zvuku. „Pokud by jim hluk vadil, mohou se obrátit na provozovatele, a ten by měl zareagovat. Pokud nezareaguje? Pak může podat podnět, ale hygienik s provozovatelem věc pouze projedná a požádá o ztlumení produkce. Jiné řešení v současnosti neexistuje,“ dodala Čehovská.

Lékaři už několik let poukazují na nárůst počtu poruch sluchu způsobených hlukem. Navíc na rozdíl od následků zánětu ucha nebo úrazu, které medicína umí opravit, jsou dopady hluku definitivní a neléčitelné. Dochází k opotřebování sluchového orgánu a zničení smyslových buněk hlemýždě nebo sluchového nervu.

„Vlivem hluku stárne ucho rychleji. Pokud k běžnému hluku kolem nás připočítáme diskotéky, diskmany a opájení se hlasitou hudbou, pak dnešní čtyřicátník má sluch, jaký jej měl před sto lety člověk o dvacet let starší,“ popisoval dříve v rozhovoru pro Olomoucký deník někdejší šéf olomoucké ORL kliniky Juraj Klačanský.

„Hluk na diskotéce nebo technopárty? Odpovídá provozům v továrnách, kde zaměstnanci nosí ochranu sluchu a mají omezenou dobu pobytu, například slévárnách či zkušebnách leteckých motorů. Takový hluk přitom působí na ucho asi tak, jako by si člověk nechal blikat žárovku do očí a několik hodin se do intenzivního světla díval,“ upozornil lékař.

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů