Středa, 24. dubna 2024

Protihluková stěna pomohla pouze částečně

Protihluková stěna pomohla pouze částečně

Rusek - Festivalové nadšení spojené se skončeným Rock for People má také svou odvrácenou tvář. Tu pociťují lidé, kteří bydlí v blízkosti letiště, kde se obří koncerty konají. Především obyvatelé Ruseku si už v minulosti na přílišnou hlučnost hudebních produkcí nejednou stěžovali.

V letošním roce jsme hlavně zvýšili protihlukový val. Postavili jsme čtyřmetrovou dřevěnou palisádu,“ uvedl při nedávném on-line rozhovoru v Hradeckém deníku provozovatel Festival parku Radek Maliník.

Kritiky letos v průběhu konání festivalu ubylo. Během soboty a téměř celé neděle dokonce policie nezaznamenala ani jednu stížnost. Tři oznámení přišla až v noci z neděle na pondělí.

"Nová stěna pomáhá. Ovšem, když fouká silnější vítr na nás, nebo je klidno, je to stejně hrozný hluk,“ říká jeden z místních obyvatel Jaroslav Pour. "Především v noci je tu velký rámus, ale jsou to mladí lidé. Chápu je, potřebují nějakou zábavu,“ říká smířlivě Miloslav Tuček. Obyvatelé odlehlé východní části obce však snížení hluku zaznamenali. "Rachot mi nevadí. Minulý rok jsem jej slyšela více, letos je to rozhodně lepší,“ uvedla Lucie, která bydlí právě ve východní části Ruseku.

Nepomůže-li protihluková stěna, tak dalším řešením může být kupříkladu otočení hudební scény či její přiblížení k valu. Tím by se jeho účinky zvýšily. „Budeme se snažit,“ ujistil Maliník.
Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů